Финансова криза и виртуални реформи във военното министерство

Финансовата ситуация във военното министерство е много тежка, като отделни бюджетни политики към 30 юни са изпълнени на 90%, съобщи зам.-министърът на отбраната Аню Ангелов в сряда. От думите му стана ясно още, че бюджетът на ведомството е в хаос, като до момента са извършени редица прехвърляния от една политика и програма в друга.

Според Ангелов голям проблем на МО ще бъде да завърши годината с нулев дефицит.

Констатациите на новото ръководство на ведомството ярко контрастира с една от любимите хвалби на предишния военен министър Николай Цонев – "при добър мениджмънт пари има за всичко".

Ангелов съобщи, че интегрираният модел на Министерството на отбраната, регламентиран в приетия в края на предишния мандат военен закон, е направен "виртуално" и предстои промяна на закона. Според Ангелов обаче до средата на мандата моделът, чрез който се избягва дублиране на функции и структури между МО и Щаба на отбраната, ще заработи перфектно.

"Щеше да бъде много по-добре, ако предишното правителство беше изчакало и не беше внесло този закон. По-трудно се променя законът, отколкото да се пише нов", посочи Ангелов.

Интегрираният модел, регламентиран в Закона за отбраната, оряза силно правомощията на Щаба на отбраната (преди Генерален щаб), вкарвайки го в администрацията на МО. Новото ръководство на министерството вече обяви, че ще върне на щаба ръководството на военното разузнаване, на военната полиция, управлението на човешките ресурси за нуждите на армията и контрола на въоръженията по различните договори, по които България е страна.

Ангелов е сигурен, че до края на първата година от мандата на това правителство "ще има валидна, нова, използваема, а не на хартия" Стратегия за национална сигурност.

Една от основните критики към приемането на Закона за отбраната бе, че изпреварва приемането на стратегията. Сега обаче по думите на Ангелов основните положения на стратегията ще бъдат готови преди предстоящите промени в закона.

Предстои да бъде приет и отделен Закон за резерва, като от Закона за отбраната и въоръжените сили ще отпаднат разделите за постоянния резерв и т.нар. мобилизационен резерв.

Споделяне

Още от България