Финансова сигурност за възрастни хора срещу имот

Финансова сигурност за възрастни хора срещу имот

Нова услуга тръгва и в България, след като е позната на много места в Европа. “HILD България", която е част от международната група HILD, предлага на възрастни хора в София финансова осигуреност и социални услуги, като в замяна те прехвърлят жилището си на фирмата, но оставят да живеят в него. Това съобщи в сряда изпълнителният директор на "HILD България" Диляна Георгиева, която е била изпълнителен директор за България и на  компаниите Unilever и Avon.

За развиването на услугата групата компании HILD разполага с финансов потенциал  от милиони евро. HILD е спечелила и се ползва с доверието на престижната финансова институция “Мерил Линч”- Лондон, която държи 25 процента от капитала  на дружеството, посочи Георгиева. Останалият капитал е разпределен между различни инвеститори.

При сключване на договор с компанията HILD срещу своето жилище, възрастните хора получават веднага определена сума, пожизнен месечен доход и остават да живеят в дома си до смъртта си.

Ако HILD не плати определения месечен доход, договорът се прекратява и автоматично възрастните хора възстановяват собствеността си, без да връщат получените до момента средства.

Подобни програми вече се предлагат от HILD в Унгария, където са сключени множество договори.

Джон Уърт, член на борда на групата HILD, който реализира разширяването на дейността ѝ в Европа, обясни, че проектите на компанията са ръководени най-вече от разбирането да се помогне на хората да си помогнат сами. Изборът на България е повлиян от анализа на ситуацията с пенсионерите, които в преобладаващата си част живеят в лишения и несигурност. В същото време те се ангажират с протести и с впечатляващо постоянство се събират пред парламента с настояване за по-високи доходи, поясни Уърт.  

Той и Диляна Георгиева подчертаха, че HILD предлага една алтернатива за възрастните хора. Програмата е подходяща за онези, които нямат деца или чиито деца са в чужбина и не могат да се грижат за тях, както и за всички, които изберат да се възползват от възможността за облекчени старини.

Освен финансови ангажименти, “HILD България” поема към възрастните хора и определени социални задължения, включително клубно членство, което им осигурява възможности за контакти, развлечения, пътувания и др.

Програмата стартира в София, но след това ще обхване и други градове.

Другата седмица фирмата ще разясни методиката и размера на пожизнената рента и цялостната финансова схема, която се определя в зависимост от различни показатели. Стойността на жилищата се определя по пазарна оценка, изготвена от лицензирани оценители в България.

От фирмата дадоха и примери. Първият е за 70-годишен човек, който живее сам и притежава жилище с пазарна стойност 100 хиляди лева. След сключване на договор с “HILD България” по програма “Златни години” той може да получи еднократна първоначална сума от 10 хил. лева и  гарантиран пожизнен месечен доход в размер на 460 лева. Всяка година тази месечна сума се актуализира съобразно инфлационния индекс на БНБ.

Вторият пример е за семейство, в което съпрузите са съответно на 69 и 71 години и са собственици на жилище с пазарна оценка 175 хил. лева. След сключване на договор по програма “Златни години” могат да получат  еднократна първоначална сума от 17 500 лв. и гарантиран пожизнен месечен доход в размер на 505 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти