Финансовата децентрализация на местната власт ще е ограничена

Тройната коалиция с подкрепата на БНС прие и на второ четене промяна в конституцията, с която парламентът се задължава да определя границите на общинските налози. Това стана въпреки, че временна комисия за промени в основния закон подкрепи по принцип предложението на ДСБ думата “граници” да отпадне от текста на чл. 141 ал.3.

В петък, при второто четене на пакета от промени в конституцията, групата на Български народен съюз (БНС), която се води “дясна” и опозиционна, по всички спорни текстове гласува заедно с БСП, НДСВ и ДПС.

Приетата конституционна норма гласи, че “общинският съвет определя размера на местните данъци при условия, по ред и в граници, установени със закон ”. Въвеждането на този текст бе обявено от тройната коалиция за създаване на пълна финансова децентрализация на местната власт.

Лидерът на ДСБ Иван Костов обоснова предложението си с мотива, че присъствието на думата “граници” е безсмислено при положение, че законодателят е обявил намерението си да определи ред и условия.

“Допустимият размер на местните данъци спокойно може да се запише в главата “условия” в Закона за местните данъци. Всяка излишна дума в конституцията може само да доведе до главоболия в последствие”, добави още той.

От ДПС обаче оправдаха присъствието на тази дума с изричното намерение границите да бъдат определени със закон и да се избегне всякаква възможност това да не бъде направено.

Според Иван Сотиров (ОДС) тройната коалиция проявява остатъчен рефлекс от тоталитарно време с желанието си да контролира всичко. “Ще дойде време, в което общините няма да имат нужда от поставяне на подобни граници и тази дума само ще им пречи”, добави той. 

Въпреки дебата и отхвърлено предложение на ДСБ, с 210 гласа “за” и само един глас “против” парламентът призна правото на всяка община да определя сама размера на данъците, които налага.

Парламентът си определи една година срок да промени цялото законодателство, което ще бъде засегнато от последните поправки в основния закон.

Споделяне

Още от България