Финансовата дисциплина липсвала в МРРБ от 20 години

Трима души в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са декларирали, че са съгласували необезпечени договори под натиск. Това съобщи в парламента в петък регионалният министър Росен Плевнелиев.

По думите му свързаните със съгласуването на подобни договори служители са били 46, като от тях 32-ма са уволнени, а 13 са останали на работа.

Министърът заяви, че докато компетентните органи не се произнесат по случая, няма да уволнява други служители. Аз съм последният човек, който с агресия или натиск ще се отнася към хората си, каза министърът и допълни, че не трябва да се спекулира много с това, че служители са полагали подписи под финансово необезпечени договори, защото също са си вършели работата.

Предишното правителство в еуфорията си е подписвало финансово необезпечени договори, но сега не е достатъчно само да спираме тези договори, по-важното е да създадем правила, поясни министърът. По думите му финансовата дисциплина е липсвала 20 години.

Хаосът е пълен, когато аз дойдох, фактурите излизаха от чекмеджетата. Нямаше регистър на договорите, нямаше архиви. Дали са спазвали закони, или не, това ще каже прокуратурата, за мен е важно да успокоим хората и да забравим миналото, каза той.
По отношение на изплащането на задълженията към строителните компании, Плевнелиев посочи, че до този момент са разплатили 125 млн. лева. Останалите 75 милиона до 200 млн. лева ще бъдат дадени по новата схема, която започва с Българската банка за възстановяване и развитие, допълни министърът.

За първите три месеца от годината са събрани 116 млн. лева от винетки, докато за цялата 2008 г. постъпленията от стикерите са били 200 млн. лв., посочи Плевнелиев.

"Приходите от винетки се движат по един феноменален начин", каза той и допълни, че това се дължи на новия им разпространител – "СИБанк" и "ВИП Секюрити". Компанията е световно известна финансова групировка, която има какво да губи, ако се заиграва, каза Плевнелиев.

Споделяне

Още от България