Финансовата инспекция даде Цеко Минев на прокуратурата

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е сезирала прокуратурата за нарушения на председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев при изразходването на средства без провеждането на обществени поръчки. Това съобщиха от АДФИ, която провери организацията в периода 2006 - 2010 г.

Финансовите ревизори установиха нарушения при проведени обществени поръчки за близо 860 хил. лева. На Цеко Минев, който е и президент на "Първа инвестиционна банка" са съставени седем акта за общо 10 500 лв.

По четири от постановленията за общо 4000 лв. глобата е платена, но не от наказаното физическо лице Цеко Минев, а от фирмата "Български ски пул", съобщи dnevnik.bg. Тази фирма е собственост на ски федерацията и по концепция работи за финансовото подпомагане на федерацията по ски.

"Аз информация нямам за подобно плащане. Гарантирам, че фирмата не е плащала глобата на г-н Цеко Минев", заяви шефът на компанията Димитър Тонов за "Дневник".

"Български ски пул" е регистрирана на същия адрес, на който са регистрирани и "Витоша ски" и "Витоша ски училища". На двете фирми федерацията по ски редовно дава средства по програмата "Научи се да караш ски", която се финансира от спортното министерство.

Цеко Минев е обжалвал две от постановленията за 5000 лв. и за 500 лв. и по тях има образувани съдебни производства.

Най-голямото нарушение установено от АДФИ е предоставянето без обществена поръчка на 557 500 лева на фирмата "Балкан холидейз сървисис" по програмата “Научи се да караш ски” през 2008 г. Компанията се управлявана от съпругата на Цеко Минев - Радка Минева.

Заради непроведената обществена поръчка на ски федерацията е наложена глоба от 15 000 лв. от АДФИ, която се обжалва.

За нарушенията в ски федерацията АДФИ е уведомила още Министерството на физическото възпитание и спорта, което е финансиращ орган на ски федерацията и Агенцията за обществени поръчки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?