Финансовата инспекция проверява как БЕХ и НЕК са харчили отпуснатите 700 млн. лв.

Финансовият министър Симеон Дянков е наредил на Държавната финансова инспекция да извърши допълнителна проверка на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на Националната електрическа компания (НЕК) за начина, по който са използвани отпуснатите от кабинета "Станишев" 700 млн. лв. от републиканския бюджет. Това съобщи Дянков по време на парламентарния контрол в петък в отговор на питане на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Депутатът поиска да знае дали целесъобразно са били похарчени отпуснатите с две министерски постановления на предното правителство от миналата година 700 млн. лв. допълнително от републиканския бюджет за нуждите на БЕХ, респективно на НЕК .

За проекта "Белене" на БЕХ, съответно на НЕК,са били дадени 300 млн. лв. от бюджета, а останалите 400 млн. лв. - за инвестиционни намерения на холдинга, каза Добрев. Депутатът попита дали е имало контрол върху изразходването на тези средства.

Проверката на финансовата инспекция показва, че 300 млн. лв. са изхарчени за плащания към руската фирма "Атомстройекспорт", включително за покупката на оборудване, но не за финансиране на участието на НЕК в капитала на смесеното дружество, както се е посочвало в мотивите на тогавашния министър на икономиката Петър Димитров, отговори Дянков. По тази причина германският инвеститор RWE се оттегли от "Белене", каза той.

На свой ред Дянков попита представителите на бившите управляващи в парламента защо се е купувало оборудване за "Белене", преди още да е създадено съвместното дружество; защо в момент на глобална икономическа криза парите на данъкоплатците са се харчили за реализиране на проект с неясен финансов модел без анализ на икономическата му рентабилност.

Сходна е била ситуацията и с отпуснатите 400 млн. лв. за инвестиционни намерения на НЕК. Те е трябвало да бъдат реализирани като план за антикризисно управление във връзка с предстоящо увеличение цената на природния газ, обясни Дянков.

Отпускането е обосновано с финансовото стабилизиране на "Топлофикация - София". Заключенията на финансовите инспектори е, че средствата са изразходвани от БЕХ по начин, който не е довел до финансовото оздравяване на столичната "Топлофикация", а единствено е бил сменен кредиторът ѝ. Това, по думите на финансовия министър, е довело до увеличаване задължението на дружеството с над 15 млн. лв. допълнителни лихви. Вицепремиерът припомни, че докладът с констатациите на финансовата инспекция е предаден на прокуратурата.

Лични обяснения направиха бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров и предишният премиер Сергей Станишев, които са депутати от левицата.

Според двамата парите не са били взети от републиканския бюджет, а от фискалния резерв. Те обявиха за манипулация отговорите на Дянков и питането на депутата от ГЕРБ.

Споделяне

Още от Бизнес