Финансовата криза обогати лексиката с "toxic debt"

Финансовата криза обогати лексиката с "toxic debt"
След като засегна почти всеки аспекти на живота ни, световната финансова криза вече даде своя "принос" и в лексиката. Престижният австралийски речник Macquarie Dictionary посочи "toxic debt" ("токсичен дълг") като дума на годината за 2008-ма.

Това е една от няколкото нови думи, които ще се използват в годишната актуализация на онлайн версията на речника (www.macquariedictionary.com.au).

Сред другите нови попълнения са "flashpacker" – турист с раница, който пътува в относителен лукс; "bromance" – интензивна, но не сексуална връзка между двама мъже; "textaholic" – за човек, който изпраща прекалено много SMS – и от мобилния си телефон.

Миналата година бе изпълнена с тревоги за околната среда, но от всички други големи неща, които ни се случиха, най-важна беше финансова криза и това наклони везните при избора на дума на годината, обяснява пред Ройтерс издателят Сю Бътлър.

Думите произтичат от нещата, които поглъщат съзнанието на всички нас, освен това знак за това как английскоговорящите страни се сближават помежду си – в наши дни силната тенденция идва от американския английски, добавя тя.

Самото понятие GFC - Световна финансова криза (Global financial crisis ) също е добавено в речника.

Според речника "toxic debt" се отнася за заеми, взети първоначално като легитимна бизнес транзакция, но които впоследствие се оказват финансово необезпечени като онези, които катализираха световната финансова криза.

Думата е посочена от "комитета по избор на дума на годината", в който участват академични светила.

Списъкът с новите думи бе предложен на обществено гласуване и там победител е "flashpacker".

В категорията екология на първо място се класира "guerilla gardener" – човек, който засажда градини в зони, контролирани от общински съвет или друга организация, но които са занемарени от тях.

В категорията право победител е "lawfare" – когато дадена страна използва международното право, за да атакува друга страна, най-вече по-мощна във военно отношение, от морална гледна точка.

В категорията политика в публичния вот на първо място е "climate porn" и се отнася до прогнози, смятани за преувеличено тревожни, за напредъка на глобалното затопляне и ефекта му върху планетата.

В генетиката триумфира "divorce gene" – ген в човешкия геном, който контролира как мозъкът реагира на вазопресин; мъжете с разновидност на този ген се смята, че не получават пълна полза от отделения вазопресин след сексуален акт и затова може да имат понижена мотивация към социално обвързване с техния партньор (също така "bonding gene").

Споделяне

Още от