Финансовата проверка потвърди злоупотребите във фонд “Научни изследвания“

4.1 млн. лв. по част от проектите трябва да бъдат върнати в държавния бюджет

Проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) потвърди изнесените преди повече от година данни за скандални нарушения при финансирането на проекти от фонд “Научни изследвания“. Засечени са нагласени конкурси, при които печелят проекти, събрали по-малко точки от други, както и чисто финансови нередности.

Финансовият министър Симеон Дянков съобщи по време на петъчния парламентарен контрол, че за нарушенията са съставени около 30 акта и част от тях са предадени на прокуратурата. През март миналата година тогавашният директор на фонда проф. Емил Хорозов напусна, разпространявайки доклад, разкриващ, че научните изследвания са финансирани при драстични нарушения в периода 2008-2009 година, когато е управлявал проф. Анастас Герджиков.

Докладът е изготвен след назначена от Хорозов проверка, но въпреки, че е бил предаден на министъра на образованието Сергей Игнатов още през октомври 2010 година, не последва никаква реакция. В знак на несъгласие Хорозов напусна, а самият Игнатов обяви, че е предал случая на финансовата инспекция и докато тя не се произнесе, “никой не е виновен и всичко е в сферата на кулоарните клюки“. В интервю за Mediapool тогава Хорозов коментира, че е усетил отказ от страна на министър Игнатов да се намеси.

В петък Дянков съобщи, че Изпълнителният съвет на фонда е одобрил 30 проекта, получили по-ниска оценка спрямо определения праг, а са били пренебрегнати други проекти, получили по-висока оценка. “Тоест някои лоши проекти са надскочили други, по-добри“, посочи Дянков.

Три от одобрените проекти на обща стойност около 6 млн. лв. пък изобщо не са участвали в конкурс, е установила още проверката. “Финансовата инспекция е предписала изхарчените по тези проекти около 4.1 млн. лв. да бъдат върнати в републиканския бюджет“, съобщи Дянков.

“През 2008 г. за научно-изследователски проекти в бюджета на фонда са планирани около 50 млн. лв., а са сключени договори за над 105 млн. лв. През 2009 г. са планирани 56 млн. лв., но фондът сключва договори на стойност 138 млн. лв., или три пъти повече от бюджета си“, съобщи още Дянков. Засечено е и нарушение на Закона за обществените поръчки.

Въпросът за резултатите от проверката бе поставен на Дянков от депутата от “Атака“ Станислав Станилов, който заяви, че във фонд "Научни изследвания" е имало "чудовищно крадене на пари" от държавния бюджет и че това би трябвало да се предотврати занапред, като с виновните се заеме прокуратурата.

Според Дянков има спешна нужда от промени в процедурите, по които се одобряват проектите във фонда.

Още по темата
Още от България

Как оценявате нареждането на премиера за отстраняване на Дж Пи Груп от всички проекти?