Финансови санкции за 39 млн. евро по "Регионално развитие"

Предприети са мерки за възстановяване на плащанията по програмата

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Сн. БГНЕС

Наложените финансови корекции, заради допуснати нарушения, по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) възлизат на 39 млн. евро, съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

 

В началото на юни Европейската комисия временно спря плащанията по две оси на програмата – за градско развитие и туризъм, заради допуснати нарушения при възлагането на обществени поръчки.

 

Предприети са мерки за възстановяване на плащанията. Управляващият орган на ОПРР е започнал подготовката за повторна, последваща проверка на процедури за обществени поръчки по договорите. Подготвят се и допълнителни инструкции към общините по отношение на процедурите по Закона за обществените поръчки, включващи най-срещаните нарушения при подготовката и провеждането им. Това е обявила министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на комитета за наблюдение на ОПРР.

 

Тя посочи, че следващата седмица ще разговаря с представители на Европейската комисия за максимално бързо решаване на проблема.

 

"Вярвам, че със съвместни усилия ще решим казуса във възможно най-кратки срокове", заяви Марек Теплански. и.д. ръководител на отдела за България в генерална дирекция "Регионално развитие" на ЕК.

 

Плащанията по останалите оси на програмата - регионална и местна достъпност, местно развитие и сътрудничество и техническа помощ продължават, отчете Терзиева.

 

Тъй като всички оперативни програми имат проблем с обществените поръчки, е необходимо да има методически указания от Агенцията по обществените поръчки, както и качествено обучение на всички по веригата, смята регионалният министър.

 

От началото на действието на програмата управляващият орган на ОПРР е установил 728 нередности, на които са наложени финансови корекции за 39 млн. евро, което е 1.3% от бюджета на програмата.

 

Въпреки критичната ситуация със спрените плащания от ЕК по програмата, министър Терзиева е оптимист, че до загуба на средства няма да се стигне и през тази година ще бъдат усвоени предвидените средства по правилото n+3.

 

Сключените договори по ОПРР до момента са 1104 за близо 3.3 млрд. лв., което е 105 % от бюджета на програмата. Разплатените средства възлизат на малко над 2 млрд. лв., което е 66 % от бюджета на програмата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес