Финансови стимули за успехи в борбата с мафията

Съвместните екипи за борба с организираната престъпност и корупцията ще бъдат стимулирани от държавата с допълнителни бонуси върху основните си възнаграждения. Наградата ще се разпределя между най-активните екипи, след чиято работа се стигне до осъдителни присъди. Допълните пари трябва да гарантират и лоялността на служителите.

"Държавата трябва да се погрижи за тези служители, които предотвратяват, не допускат или ограничават изтичането на парите на българския данъкоплатец. Когато говорим за източване на ДДС в милиони левове, съвсем нормално е държавата на отдели примерно 50 000 лева бонус за екипите, постигнали присъди". Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след срещата си с главния прокурор Борис Велчев в четвъртък.

Първият обвинител и двама от заместниците му се явиха в МВР, за да уточнят подробностите около създаването на екипите. От прокуратурата и МВР очакват те да станат факт през септември.

Новите звена, които ще бъдат натоварени с отговорността да ограничат корупцията и да преборят организираната престъпност, идват в отговор на препоръка на Брюксел.

Идеята е в екипите да има представители на прокуратурата, ДАНС, МВР, НАП и митниците. Основната им задача, ще е да разследват не само лидерите на престъпните групи, а техните териториални поделения и представители. Формированията, занимаващи се с организираната престъпност, няма да се занимават с корупцията и обратно.

Още миналата седмица главният прокурор съобщи, че за хората, които ще заработят в тези екипи, ще бъдат разработени специални мерки за защита, за финансовата им независимост и за лоялност. Тогава Велчев не изключи и преминаване през детектор на лъжата. Сега Цветанов допълни, че екипите ще се формират след прецизен подбор.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?