БСП отговаря на Бойко Борисов за "разпаднатата държава"

"Финансовите катаклизми са само в главите на пропагандаторите от ГЕРБ"

Георги Търновалийски, Румен Гечев и Питър Кънев. Сн. БГНЕС

Икономическите показатели не дават никакво основание да се говори за финансови катаклизми, които са само в главите на пропагандаторите на ГЕРБ и служебното правителство, заяви във вторник Румен Гечев пред журналисти.

Икономисти от БСП свикаха специална пресконференция, за да опровергаят мрачните прогнози за финансов срив, които техни колеги от ГЕРБ направиха в понеделник, и предупреждението на лидера им Бойко Борисов, че наесен неминуемо ще се наложи поемането на нов дълг, за което служебното правителство трябва да направи необходимата подготовка.

Румен Гечев, който бе депутат от БСП в 41-то народно събрание, а в правителството на Жан Виденов бе вицепремиер и министър на икономическото развитие, се позова на статистиката, според която всички пера от приходите са по-високи от тези за 2013 г., с изключение на постъпленията в митниците, които са с 50 млн. лв. по-малко.

Гечев обаче не направи сравнение на изпълнението на приходите със заложените в бюджета за тази година. Данните показват, че изоставането спрямо планираното наближава 1 млрд. лв.

Според Гечев една от причините за по-малкото приходи в митниците са неудачите в избора на ръководство на агенцията. Друга е намалението на цените на енергийните носители, проблемите в Украйна и свиването на търговския оборот на България с Украйна, както и процесите на дефлация.

Ние сме заложили 2 процента растеж на БВП за 2014 г., сега се движим около 1.5-1.6 процента, но винаги втората част на годината е била по-силна, отбеляза той. Според него има всички основания да се счита, че при добра мобилизация може да се достигне 2 процента растеж на БВП за тази година. Текущият растеж на българската икономика е малко над средния показател на ЕС, отбеляза Гечев.

Гечев бе ироничен към предвещаванията на Бойко Борисов за тежка зима. "Икономическите данни на България не вещаят тежка зима, освен ако Борисов не е имал предвид някакви метеорологични предсказания", заяви министърът от правителството на Виденов.

Румен Гечев припомни, че правителството на Пламен Орешарски е оставило 8 млрд. лв.

фискален резерв, договорени от ЕК 700 млн. лв., които в следващите седмици България трябва да получи като "осребряване на фактури, които сме направили като бюджетни разходи от българския бюджет".

"При 8 млрд. лв. фискален резерв изведнъж се говори за необходимост от държавен дълг в милиарди левове, коментира Гечев. "Дали пък няма да се прави връзка между река Искър и

Суецкия канал?", продължи с иронията той. Според него от ГЕРБ не са се отказали от финансова дестабилизация на държавата и затова се опитват да създават финансова паника.

Към момента не се налага тегленето на никакви заеми за България, подчерта Гечев. Той допълни, че това можело да се наложи към края на годината, тъй като никой не знаел как ще се развие ситуацията с Украйна.

От своя страна Петър Кънев, който бе зам.-председател на икономическата комисия в предишния парламент, заяви, че "категорично не е необходимо да се тегли заем, а ако такъв се наложи, това трябва да стане по реда, описан в конституцията".

Той повтори, че служебният кабинет няма право да се занимава с тази материя и даде за пример дейността на предишния служебен министър на финансите Калин Христов, който е изготвил отчет, че бюджетът "Дянков" не се изпълнява и това е дало основание за актуализацията му от Пламен Орешарски.

"Октомври месец ще имаме парламент и спокойно новият парламент може да вземе едно такова решение. Владислав Горанов (бившият депутат от ГЕРБ, който аргументира нуждата от нов заем в понеделник - бел. ред.) го уважавам много, но мисля, че този път се е подвел да говори по-политически. Когато тройната коалиция си тръгна от властта, остави 8.3 млрд. лв. във фискалния резерв. Когато си тръгна правителството на ГЕРБ, във фискалния резерв имаше само 3.7 млрд. лв. В момента има 8.6 млрд. лв. Отделно има лимит за още 800 млн. лв. вътрешен дълг. Каквито и разплащания да правим до октомври, тези пари са абсолютно достатъчни", заяви Петър Кънев.

Според кандидата за депутат на левицата Георги Търновалийски, който ще е водач на листата в Пловдив, към юли отчетите показвали, че изпълнението на разходите е 55.3%, което било напълно в рамките на предвиденото в държавния бюджет. Изпълнението на приходите е 54.3%.

"Гледайки реално фактите ние не виждаме причина да се прави извод за финансов колапс", отбеляза той.

Споделяне

Още от Бизнес