Финансовите министри на ЕС ще проведат видеоконферентна среща в понеделник

Финансовите министри на ЕС ще проведат видеоконферентна среща в понеделник

Министрите на финансите на Европейския съюз ще проведат в понеделник видеоконферентна среща, за да обсъдят въздействието на коронавируса и мерките за рестартиране на засегнатите икономики, предаде агенция  Ройтерс, цитирана от БНР.

Еврогрупата трябваше да се срещне лично в Брюксел в понеделник, като първоначалната програма беше само за членовете на еврозоната, които да направят преглед на фискалното представяне на Гърция, последвана от дискусия относно коронавируса на финансовите министри от всички 27 държави членки на ЕС.

Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену, който е министър на финансите на Португалия, заяви, че срещата ще бъде под формата на видеоконферентна връзка с оглед на мерките за ограничаване на вирусната зараза, включително тези, предприети в Белгия.

Фокус на дискусиите в понеделник вероятно ще бъде планът на Европейската комисия, представен в петък, за увеличаване на разходите за икономическите сектори, засегнати от коронавируса, и за да се позволи на държавите от ЕС да управляват по-големи дефицити, за да помогнат на бизнеса.

В петък ЕК прогнозира, че пандемията от коронавирус ще доведе до рецесия в единния блок през настоящата година и с оглед на това комисията иска да насочи 37 млрд. евро от съществуващите фондове на ЕС към компании, които са най-нуждаещи се, както и да възприеме снизходително отношение към съществуващите европейски правила за държавна помощ.

Пренасочването на тези фондове, много от които вече са поели ангажимент към по-бедните източни региони на съюза, се нуждаят от одобрение от правителствата и законодателите на ЕС. Комисията се надява това решение да дойде в рамките на две седмици.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?