Финансовите министри на Г-7 предупредиха САЩ за търговска война

Финансовите министри на Г-7 предупредиха САЩ за търговска война

Финансовите министри на страните от Г-7 поискаха от американския си колега Стивън Мнучин да предаде в Белия дом тяхното разочарование и единодушно безпокойство от новите американски мита за внос на стомана и алуминий, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

САЩ имат само няколко дни, за да избегнат избухването на търговска война между съюзници, заяви френският финансов министър Брюно Льо Мер на среща на министрите в планински курорт Уислър, Британска Колумбия. Топката е в полето на САЩ и от тях зависи какви решения ще вземат за изход от ситуацията, посочи още френския министър.

Финансовите министри от Г-7, цитирани от БНР, се съгласиха, че това обсъждане трябва продължи на срещата на върха след седмица в Канада, където да бъдат приети съответните решения за възстановяване на партньорството и изгодната взаимна търговия.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че САЩ ще продължат да обсъждат темата за тарифите, но ще правят това при индивидуални преговори с отделните страни.

Часове по-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп се оплака от по-високите мита, налагани от някои търговски партньори на САЩ по споразуменията в Световната търговска организация. Той написа в Туитър, че САЩ заслужават с тях да се търгува честно.

На 1 юни САЩ наложиха мита за вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико.

Споделяне

Още от Бизнес