Финансовите министри от ЕС спорят по санкциите за страни с големи дългове и дефицити

Финансовите министри на страните от Европейския съюз постигнаха съгласие за въвеждане на механизъм за автоматично налагане на санкции срещу страни с особено големи дългове и дефицити, предаде Франс прес във вторник. Според ДПА обаче финансовите министри не са преодолели разногласията как да бъдат затегнати правилата, за да не се повтарят кризи като гръцката.

Президентът на Европейския съюз Херман Ван Ромпой съобщи в комюнике след заседанието на работната група на финансовите министри, че е постигната значителна степен на съгласие между министрите, че когато е възможно, механизмът за взимане на решения за санкции срещу страните, нарушили бюджетната дисциплина, трябва да бъде по-автоматичен.

Когато е възможно, решенията за санкции в бъдеще ще се взимат въз основа на правилото за мнозинството с обратен знак, което ще затрудни евентуално блокиране на такива решения. Това означава, че ще е необходимо мнозинство от държави, които са против санкциите, за да не бъдат те въвеждани, за разлика от сега, когато за въвеждане на санкции е необходимо мнозинство от страни, които ги подкрепят, посочва АФП.

Формулировката на Ромпой за съгласието обаче е неясна и зле прикрива оставащите разногласия между министрите за степента на автоматичност на санкциите.

Преди срещата френският министър на финансите Кристин Лагард каза, че Франция е за солидно и надеждно управление на икономиката. Затова Франция е против пълната автоматичност и предоставянето на цялата власт в ръцете на експертите, каза Лагард. "Според нас политическата власт, политическата оценка трябва да останат в играта. Политиката не бива да абдикира в полза на експертите", добави тя.

За разлика от нея Германия и Европейската централна банка оказаха натиск преди срещата не само да се въведат строги санкции, но и да се прилагат много по-автоматично, отколкото досега, посочва АФП.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?