Финансовите министри от еврозоната избират своя председател

Досегашният председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум

Министрите на финансите на 19-те страни, приели единната валута, избират в понеделник в Брюксел следващия председател на Еврогрупата.

Четирима от тях са официално кандидати за този стратегически пост. Това са финансовите министри на Португалия Мариу Сентену (социалист), на Люксембург Пиер Граменя (либерал), на Латвия Дана Рейзниеце-Озола (дясноцентристка) и на Словакия Петер Кажимир (социалдемократ).

Ръководителят на Еврогрупата се избира за срок от две години и половина и председателства редовните месечни срещи на министрите на финансите, чиято цел е координиране на националните икономически политики.

Сентену изглежда за момента фаворит да наследи на поста настоящия председател, холандеца Йерун Дейселблум, който е принуден да предаде поста след два мандата, тъй като вече не е финансов министър на Холандия след изборите в страната по-рано тази година.


Кой е и какво постигна на поста „хладнокръвният и спокоен холандец“

 

Дейселблум, който днес ще председателства последното си заседание на Еврогрупата, се появи от нищото и се превърне в посредник със самочувствие. Той изигра важна роля за Европа в най-тежкия момент от гръцката дългова криза, отбелязва агенция Франс прес.

Само два месеца след като става финансов министър на Холандия през ноември 2012 година, Дейселблум трябваше да поеме ръководството на влиятелната Еврогрупа, обединяваща 19-те финансови министри на еврозоната, и да се хвърли с главата напред в кипърската криза.

Заради прямия си маниер Дейселблум бе упрекван за начина, по който се е справя със спасителните програми през 2013 година, като най-често това се обясняваше с липсата на опит при навигирането в коварните води на световната икономи в период на срив.

Той понесе критики за спасителния план, който доведе до затварянето на голяма кипърска банка, а след това предизвика рязък спад на пазарите, като каза, че кипърския план може да служи като модел за бъдещи спасителни планове - импровизирано наблюдение, което в крайна сметка се оказа отчасти вярно, отбелязва Франс прес.

Неподготвените изказвания се превърнаха в стил за Дейселблум. Миналата година той предизвика недоволство сред жителите на Южна Европа със саркастичната забележка, че спасените страни са похарчили парите си за алкохол и жени.

Въпреки неравностите по пътя, къдрокосият Дейселблум стоически устоя на бурите и приключва мандата си като уважаван ръководител заради хладнокръвния си и спокоен начин на работа. Дейселблум, който е на 51 години, е сериозен, търпелив и се бори упорито за спечелването на доверието на партньорите си, каза пред АФП бившият френски финансов министър Мишел Сапен. Въпреки обичайната си резервираност той стана истински приятел, допълни Сапен.

От аплодисменти би се въздържал бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис, буен привърженик на левите идеи, с когото Дейселблум често влизаше в сблъсък по въпросите за гръцката спасителна програма.

Двойката - единият в костюм и с очила, другият с бръсната глава и предпочитащ кожените якета и моторите - стана известна с най-напрегнатото ръкостискане след една от първоначалните си срещи, на която според някои информации почти се е стигнало до бой.

Подкрепян обаче от влиятелния германски финансов министър Волфганг Шойбле, който неотдавна също напусна поста си, Дейселблум се превърна в умел и прагматичен преговарящ.

Той прави първия си пробив през 2014 година, когато оформя европейския банков съюз - амбициозен проект, създаден да не допуска данъкоплатците да плащат за фалита на банките.
Въпреки очакванията Дейселблум постигна споразумение между различните европейски институции, както и между Германия и Франция.

Това, което отне най-много време на "Мистър Евро" обаче бе третият спасителен план за Гърция през 2015 година, когато в Атина на власт дойдоха радикалните леви. Въпреки сблъсъците с ексцентричния Варуфакис, Дейселблум поддържаше диалога с Атина на фона на задаващия се дефолт, като пътуваше, за да обсъжда проблемите в гръцкия премиер Алекис Ципрас.

Холандският левоцентристки вестник "Фолкскрант" веднъж го описа като малко старомоден и верен като куче-водач, който не търси общественото внимание.

Дейселблум е учил икономика на селското стопанство в Холандия и бизнес в Ирландия и още в началото се сдобива с репутацията на задкулисен стратег. Той е позициониран вдясно половина на левоцентристката холандска Партия на труда, като споделя нейните проевропейски позиции, подкрепяйки балансираните бюджети и мерките за икономии.

Тази позиция ще струва скъпо на него и на партията му, тъй като понесоха сериозна загуба на изборите по-рано тази година.

Политическото му пробуждане става още когато е на 15 години. Тогава, през 1983 година, той участва, против волята на баща си, в протест срещу ядреното оръжие през периода на Студената война. Дейселбум, който е роден в Айндховен, има син и дъщеря. Почитател е на Майлс Дейвис и на британския комедиен сериал "Летящият цирк на Монти Пайтън".

В свободното си време обича да чете книги на икономически теми и да танцува танго с жена си, с която живее без брак. Дейселблум би желал да посвети повече време на другото си хоби: отглеждане на пилета и прасета, както и работа в градината си в Централна Холандия в град Вагенинген.

"Да чистя калта от обувките си всяка сутрин, това ме запазва нормален," казва той.

Споделяне

Още от Европа