Финансовите министри в еврозоната не се споразумяха за реформата на Пакта за стабилност

След 10-часови преговори, които продължиха до вторник сутринта, министрите на финансите на 12-те страни от еврозоната не успяха да се споразумеят за смекчаването на правилата на Пакта за стабилност и растеж и насрочиха извънредна среща за 20 март, предаде Ройтерс. По-късно днес разговорите им продължават в разширен състав с участието на финансовите министри и на останалите 13 страни от ЕС.

"Постигнахме добър напредък, все още е трудно, но напредваме към споразумение", каза люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер, който председателства вчерашната среща.

Под влияние на растящия натиск за реформиране на Пакта за стабилност и растеж - най-вече от страна на Германия и Франция - Люксембург, който в момента е ротационен председател на ЕС, изготви и представи пред министрите предложение за смекчаване на действието на Пакта.

Компромисният вариант потвърждава основното изискване на Пакта - бюджетните дефицити на страните и занапред да не надхвърлят 3 процента от брутния им вътрешен продукт (БВП). Но то предвижда и редица смекчаващи фактори, които да се вземат под внимание при решението дали една страна да бъде наказана или не, ако бюджетният ѝ дефицит надхвърли бариерата. Сред тези фактори са: наличието на какъвто и да е спад на БВП, а не минимум от 2 процента, както налага Пактът в момента; провеждането на реформи в пенсионните и здравни системи, които налагат извънредни разходи; инвестициите в научно-развойна дейност; колебанията във валутните курсове.

Германският финансов министър Ханс Айхел коментира, че разговорите в понеделник са се развили по-добре от очакванията му и изрази надежда за постигането на споразумение. Според официални лица обаче Германия е останала недоволна от люксембургското предложение, главно защото то не съдържа изрична клауза, която да отчита разходите на Берлин по обединението на ФРГ и Източна Германия през 1990 г. За трети пореден път миналата година Германия наруши изискването за бюджетния дефицит, а анализаторите предвиждат това да се случи и през тази година.

"Това, което предложи Юнкер, не е приемливо", каза германски официален представител, пожелал да остане анонимен.

Исканията за реформиране на Пакта за стабилност и растеж се натъкнаха на съпротивата на някои от по-малките страни в ЕС, като например Австрия. Австрийският финансов министър Карл-Хайнц Грасер окачестви люксембургското предложение като напредък, но "до голяма степен в погрешната посока".

Други дипломати от ЕС се опасяват, че споровете за реформа на Пакта ще станат заложник на друга голяма тема в Съюза - за размера на вноските на отделните страни-членки в централния бюджет на ЕС, отбелязва Ройтерс.

Вчера германският в. Ханделсбалт цитира предупреждение на Международния валутен фонд, че евентуално отслабване на Пакта за стабилност и растеж в Европа ще засили дисбаланса в световния икономически растеж, който и в момента е прекалено зависим от постиженията на САЩ и Китай.

Ако евентуални реформи подкопаят Пакта за стабилност и растеж, това би могло да има отрицателни последици върху доверието на финансовите пазари и да отслаби растежа, отбелязват експертите на Фонда в пролетния доклад на МВФ, който още не е публикуван официално.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?