Финансовите пазари изгоряха с 2 трлн. долара

Борсите полудяха: Лирата поевтиня с 10 на сто и повлече еврото, спад при петрола

Сн. ЕПА/БГНЕС

На световните пазари бяха изтрити 2 трилиона долара от стойността на търгуваните на тях акции само в деня, в който стана ясно, че Великобритания е гласувала за напускане на Европейския съюз, предаде Ройтерс. Половината от загубите са за европейския капиталов пазар като при това изчисленията са направени преди отварянето на Уолстрийт.

Водещите индекси на борсите спаднаха с 5-10%, а някои и повече, британският паунд Лирата поевтиня с 10 на сто, стигайки 31-годишно дъно и повличайки еврото след себе си.

Очаквано инвеститорите потърсиха убежище във високорейтинговите държавни облигации, японската йена и считаното за сигурно злато, чиято цена се повиши с малко над 5 на сто в европейската търговия. Петролът сорт брент поевтиня с над 4 на сто.

Акциите на банките пострадаха най-много и имаше момент, в който с 30  процента се сринаха книжата на "Лойдс", "Барклис" и "Роял банк ъф Скотланд".

Очаквано и трите индекса при отварянето на Уолстрийт тази вечер започнаха деня с обезценяването в рамките на 2.5%.

В тежката ситуация централната банка на Великобритания "Банк ъф Ингланд" (Bank of England) обяви, че е готова да излее във финансовата система най-малко 250 млрд. британски лири (около 345 млрд. долара) и че ще обмисли всички други достъпни опции, за да стабилизира обхванатите от сериозна паника капиталови пазари.

Европейската централна банка (ЕЦБ) също "следи внимателно финансовите пазари" след вота за излизане на Великобритания от ЕС, в тясна връзка е с други централни банки и има готовност да осигури допълнителен кредит на финансовите институции, ако имат нужда, предаде Асошиейтед прес.

Предприемаме предварително разработен план за извънредни ситуации и ще работим в тясно сътрудничество както с британското финансово министерство, така и с останалите вътрешни оторизирани органи и с чуждестранни централни банки, заяви управителят на "Банк ъф Ингланд" Марк Карни.

"Неизбежно ще има период на несигурност и приспособяване на финансовите пазари в резултат на този избор", посочи Карни в телевизионно обръщение. Той допълни, че банките в страната са добре капитализирани и разполагат с достатъчно големи по размер ликвидни и лесно продаваеми активи, за да устоят на всякаква проблеми с тяхното финансиране, но ако е необходимо, те ще имат достъп до програмите на централната банка за предоставяне на кешова наличност.

Карни посочи, че е предприето планиране за извънредни ситуации и се работи в тясно сътрудничество с финансовото министерство, други вътрешни власти и чуждестранни централни банки.

Междувременно Швейцарската национална банка информира, че се е намесила на валутните пазари, за да ограничи поскъпването на франка след вота във Великобритания.

Британският паунд спадна до най-ниското си равнище от 31 години и отбеляза най-голямото поевтиняване за един ден с 10 на сто, след обрата в гласуването и победа за привържениците на "Брекзит". Стойността на лирата достигна 1.34789 долара, което е минимум от 1985 година. Това повлече и еврото, което загуби 3 на сто от стойността си. Цената на петрола поевтиня до 47.85 долара за барел в началото на търговията. Златото поскъпна с 50 долара до 1307 долара за тройунция.

Този шок е по-силен от "черната сряда" през 1992 г., когато машинациите на милиардера финансист Джордж Сорос наложиха излизането на паунда от европейския валутен механизъм, отбелязва Ройтерс. Лондонски банкери, работили през нощта на преброяването на гласовете, казаха, че не са виждали нищо подобно, визирайки обезценяването на британските фондови и финансови активи.

"Имахме спад от 10 на сто само за шест часа. Това е просто невиждано. Глас за напускане на ЕС отваря екзистенциална криза за Европа", каза финансовият експерт Ник Парсънс.

Водещият индекс на Токийската фондова борса Никкей-225 се срина с 9.72 на сто при закриването на търговските сесии в петък. Доларът поевтиня и слезе под символичния праг от 100 йени, понижавайки стойността си до 99.04 йени, което е минимум от ноември 2013 година. През сесията еврото също поевтиня - до 109.60 йени, а това е минимална стойност от декември 2012 година. При закриването на пазара в Токио все пак доларът и еврото възстановиха донякъде загубите си и се търгуваха съответно 102.50 йени и 113.30 йени.

Финансовият министър на Япония Таро Асо обяви, че е готов да реагира решително срещу "изключително резките" движения на пазарите след вота на британците за излизане от ЕС. "Ние ще отговорим решително, когато се почувства, че това е необходимо", заяви Асо, цитиран от АФП.

В предварителната търговия преди началото на днешната сесия на Лондонската фондова борса водещият индекс FSTE 100 изгуби 8.4 на сто.  

Сесията на борсата в Хонконг започна със спад на котировките поради същата причина.

Поддавайки се на паниката след решението за "Брекзит", инвеститорите прехвърлят средствата си, вложени до момента в ценни книжа, номинирани в силно поевтиняващи валути. Този шок може да се сравни с фалита на американската инвестиционна банка Леман брадърс (Lehman Brothers) през 2008 година, отбеляза Франс прес.

Преди да станат ясни резултатите от британския референдум Уолстрийт отчете най-големите повишения на котировките през последния месец. Причината бе нарасналият оптимизъм сред инвеститорите, че няма да има Брекзит, информира Асошиейтед прес.

Предстои да се види кай ще реагира Уолстрийт след оказалите се неоснователни очаквания за оставане на Великобритания в ЕС.

Решението за напускане удари и доходността на германските 10-годишни държавни
облигации, която достигна нов рекорд на отрицателна стойност, след като в петък инвеститорите са втурнаха да спасяват парите си и активно започнаха да купуват тези ценни книжа заради историческото и драматично решение на Великобритания да напусне ЕС, предаде Ройтерс.

Германските 10-годишни облигации понижиха доходността си до минус 0.09 на сто преди този показател леко да се възстанови до -0.3 на сто.

Инвеститорите продават най-рисковите облигации в еврозоната като испанските и ирландските облигации. Спредът или най-просто казано разликата между доходността на ирландските и германските облигации от 20 базисни пункта достигна 88 базисни пункта, допълни Ройтерс.

В световен мащаб, още преди референдума, много големи банки предупредиха персонала си, че в нощта срещу петък може да са нужни в офиса и да се подготвят за особено натоварени часове и дни. Основната им задача е да овладеят сътресенията от евентуална победа на желаещите напускане на ЕС.

Преди дни британският финансов министър Джордж Озбърн предупреди, че последиците за Великобритания ще бъдат много тежки, ако гласува "за" излизане от ЕС. Прогнозите на министъра са за "черна дупка от 30 млрд. паунда" в публичните финанси на страната. Още през април пък финансовото министерство прогнозира, че ако страната гласува да напусне ЕС, "ще бъде перманентно по-бедна", което означава 6% свиване на икономиката до 2030 година.

Вчерашният рефрендум във Великобритания обаче няма обвързващ характер. Дори хората в страната да гласуват за напускане на блока, парламентът не е длъжен да се съобрази с това решение. Депутатите могат, чрез различни обосновки, да откажат да се съобразят с вот за напускане на блока, макар че това е малко вероятно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?