Финансовите проблеми на Гърция свалиха еврото до седеммесечен минимум

Еврото поевтиня на валутните пазари в четвъртък до седеммесечен минимум, предадоха информационните агенции. Сривът на общата европейска валута се дължи на безпокойството на инвеститорите от финансовото състояние на Гърция.

През деня еврото поевтиня почти с половин процент и стигна 1.3827 долара. За последен път това съотношение е било на 22 юни 2009 г.

Гърция, чиито външен държавен дълг наближи 100% от БВП, се опитва да овладее проблема със задлъжнялостта. На 3 февруари премиерът Геогиос Папандреу предложи план за излизане от кризата, който включва вдигане на цените на бензина, замразяване на заплатите на държавните служители и увеличаване на пенсионната възраст.

От своя страна директорът на МВФ Доминик Строс-Кан заяви в четвъртък, че усилията на страната за преодоляване на дълговата криза ще са много тежки за изпълняване, предаде Франс прес.

"Гърция е изправена пред изключително трудна ситуация и страните от еврозоната трябва да бъдат готови да ѝ помогнат", заяви Строс-Кан.

"Ситуацията в Гърция е много сериозна. Изключително сериозна. Тя е в резултат на четиридесетгодишна политика на гръцките власти. Мисля, че Европа и в частност еврозоната осъзнават положението и ще поискат Гърция да положи усилия и да реши проблема", каза още той.

"Вярвам, че министър-председателят Георгиос Папандреу ще предприеме необходимите мерки, но и страните от еврозоната трябва да помогнат, подчерта още той и увери, че в случай на необходимост Международният валутен фонд също ще се намеси.

Дълговата криза в Европа постепенно обхваща и други страни в южната част на континента, отбелязват агенциите. Испания и Португалия, влизащи също в рисковата група, пораждат опасения у инвеститорите за финансова нестабилност в бъдеще. Един от признаците на тези опасения е понижението с 2.5-4.0% на основните индекси на фондовите борси в тези страни по време на търговията в сряда.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?