Финансовите стимули не спират спада на борсите

Финансовите стимули не спират спада на борсите

Финансовите пазари продължават устрема си надули въпреки плановете за стимули, обявени от Великобритания и САЩ, както и от редица европейски държави.

Отказът от пътувания и почивки и отменените полети спомогнаха за спада на лондонския  FTSE 100 с повече от 5 процента, а паундът достигна дъното от 1985 г. спрямо долара с курс от 1.186 лири за долар.

Германия Dax отбеляза 5.2% в червената зона. Френският водещ индекс CAC 40 спада с 5.9 на сто.

Авиобизнесът отново най-потърпевш

Сред най-големите губещи са акциите от авиационната индустрия. Книжата на "Еърбъс" паднаха в сряда с над 15% до 53.28 евро, което е най-ниското ниво от ноември 2016 г. Акциите на MTU поевтиняват във Франкфурт с до 17.9% до най-ниското си ниво от над три години.

Акциите на "Тесла" се обезцениха с над 5% при следборсовата търговия във вторник на фона на предположенията, че фабриката на Илон Мъск във Фримънт, Калифорния, може да поддържа само "минимални основни операции", тъй като служителите на закона я обявиха за несъществен бизнес в опита да да забавят разпространението на коронавируса.

Сривовете на борсите продэължават, въпреки че във вторник САЩ обявиха пакет за помощ от 1 трилион долара за подпомагане на най-голямата световна икономика, пострадала от коронавируса.   Великобритания пък разкри подобна програма за 350 млрд. паунда.

В САЩ също се очаква при отварянето на пазарите индексите да спаднат с 3 до 5 процента.

Пазарите в Азия също бяха по-слаби, австралийският индекс бе с 6,3% надолу.

Към 13:30 ч. фючърсите върху S&P 500 са надолу с 3.7%. Фючърсите върху Nasdaq се свиват с 4.5%, докато тези върху Dow Jones 30 спадат с 4%. Те достигнаха ограниченията и за спрени, което предполага, че пазарите могат да се отворят с още по-големи процентни спадове.

Петролните цени също продължават да падат. Стойността на майските фючърси на сорта Брент в лондонската търговия спаднаха с 2.75%, достигайки цена от 27.9 долара за барел. Такава стойност за последно е достигана през януари 2016 г. Фючърсите на американския лек петрол губят 4.9% от стойността си до 25.96 долара за барел, което е най-ниското ниво от май 2003 г.

Златото вече регистрира най-голямата седмична загуба от 2011 г. с минус 8.6%.

Рецесия в САЩ и ЕС от 5 процента

Все повече икономисти, включително тези от най-големите банки на Уолстрийт, смятат, че коронавирусът вече е предизвикал глобална рецесия. "Голдмън Сакс" прогнозира, че икономиката на САЩ ще се свие с 5% през второто тримесечие след 0% ръст на брутния вътрешен продукт през първите три месеца на годината.

Същите са очакванията и за икономиката на Европейския съюз. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви пред европейските държавни и правителствени ръководители, че блокадите, наложени в опит да се спре разпространението на коронавируса, може лесно да доведат до свиване с 5% на икономиката на ЕС, предаде "Франкфуртер алгемайне цаийтунг", цитиран от "Ройтерс".

Вестникът цитира високопоставени дипломати на ЕС, които казват, че нейните оценки за последиците от блокадите варират между 2% и 10% от цялостния растеж.

Основната оценка се основава на допускането, че всеки месец на блокада може да намали растежа с 2.1%, заявява ЕЦБ, цитирана от вестника. Допускането, че икономиката ще се свие с 5%, се основава на "реалистичното" предположение, че блокадите ще продължат три месеца, казва още банката пред вестника.

По-рано тази седмица Европейската комисия драстично коригира прогнозата си за състоянието на икономиката на Европейския съюз и обяви, че вместо ръст от 1.5% тя ще изпадне в рецесия и ще се свие до минус 1% от БВП.

Това е промяна от цели 2.5 процентни пункта, а според официални източници на "Ройтерс" оценките за вътрешна употреба на ЕК са били още по-песимистични. Според тях е имало оценки за свиване с 2.5% на икономиката, т.е. влошаване с 3.9 процентни пункта.

Въпреки липсата на ефект засега, правителствата продължават да обявяват програми за икономически стимули.

Полша със стимули да над 50 млрд. долара

Полша предложи в сряда днес програма на стойност 212 милиарда злоти (51.96 милиарда долара) за смекчаване на последиците от пандемията от коронавирус, която може да продължи с месеци, съобщи премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс и БТА.

Програмата ще помогне на затруднените компании да изплатят заплати, за да се избегнат съкращения на работници, както и ще позволи на фирмите да отложат вноските за социално осигуряване, ще повиши разходите за инфраструктура и за здравеопазване, допълни Моравецки в излъчвана по телевизията реч.

Финансовият пакет е в допълнение към мерките, които вече взе полската централна банка. Тя намали водещата си лихва с 50 процентни пункта до рекордно ниското равнище от 1 процент и предложи мащабно изкупуване на облигации.

Финансите на Русия също са сериозно пострадали

Москва е изправена пред бюджетен дефицит от 3 трилиона рубли (38 милиарда долара) заради срива в цените на петрола, каза днес министърът на финансите на Русия Антон Силуанов, цитиран от ДПА.

Петролът, една от основните износни суровини на Русия, загуби около една трета от стойността си този месец заради намалялото световно търсене на фона на общия спад в търговията зарaди пандемията от коронавируса и неуспешните преговори в ОПЕК+ за допълнително съкращаване на доставките. При сегашните цени обемът на приходите от петрол и газ е почти 3 трилиона рубли по-малко, отколкото планираните цифри, каза Силуанов, цитиран от държавните медии, на заседание на финансовото министерство.

Руската рубла, която е силно свързана с котировките на черното злато, поевтиня с една десета от началото на месеца. Руската централна банка (РЦБ) продава резервите от чуждестранни валути в опит да подкрепи рублата, която се понижи в днешната търговия до 79 рубли за долар - най-ниското ѝ равнище от над четири години.

Русия преживя подобна криза с курса на рублата заради срив на цените на петрола през 2014-2015 година. Страната обаче продължава да е в голяма степен обвързана с цените на стоките въпреки усилията за диверсификация на икономиката след тази криза.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес