Финансовите центрове в Америка под тревога за терористична атака

Мерките за сигурност във финансовите центрове в Ню Йорк Сити, Ню Джърси и Вашингтон са значително повишени от неделя, след като степента на опасност от терористична атака в САЩ беше повишена до "висока".

Министърът на вътрешната сигурност Том Ридж заяви, че правителството е получило достоверна информация, че Ал Каида планира атаки срещу определени сгради в навечерието на президентските избори през ноември.

Ридж посочи конкретно сградите на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон, сградите на Ситигруп и на борсата в Ню Йорк, както и Прюденшъл Плаза в Нюарк, Ню Джърси.

Като част от засилените мерки за сигурност е ограничено движението към Ню Йорк Сити през един от основните тунели в града.

Ридж каза, че плановете на терористите може да включват взривяване на коли и камиони бомби. Министърът посочи, че има опасност за нападения и по други цели, но в момента се набира допълнително информация.

Качеството на тази разузнавателна информация, базирана на сведения от различни източници, не съдържа спецификация за заплахата - кога може да възникне и дали е непосредствена, стана ясно от изявлението на Ридж.

В неделя за пръв път бе приложена цветово кодираната система за тревога, макар че Ню Йорк Сити е на степен "оранжево" откакто системата бе въведена след 11 септември 2001 г.

Останалата част от страната остава на ниво "жълто". "Оранжево" е втората степен на тревога, като най-високата е "червено".

Си Ен Ен се позовава на източник от правоналагащите органи, който казва, че получената информация, наложила повишената степен на тревога, е доста конкретна - до подробности за конферентни зали и схеми на паркиране - което означава, че разузнаването на терористите може да е проникнало вътре в сградите.

Според източника, информацията може би е събирана през последните няколко години.

Терористите разполагали с данни дали охраната на сградите е въоръжена; за местонахождението на камерите; данни за трафика и възможните аварийни и спасителни изходи; какъв тип експлозив може да причини максимални щети; конфигурация на паркинг - гаражите; какъв вид превозни средства е разрешено да влизат и т.н.

Макар да не предостави данни за източниците на информация, Радиж каза, че по-голямата част от тях са резултат от разузнавателната дейност и военните операции зад граница, както и от данни на партньорски разузнавания по света, като пакистанското.

Информацията за готвените атаки срещу големите финансови институции в САЩ е била съобщена на ЦРУ от заловен в Пакистан член на терористичната мрежа, съобщи в. Ню Йорк таймс. Според изданието, става дума за 25-годишният програмист Мохамед Наим Нур Хан, който разработил специално за терористите система за предаване на кодирани съобщения. Той бил заловен още на 13 юли, на за ареста му не било съобщено нищо. Представители на американските спецслужби не потвърждават информацията на вестника, но и не я отричат.

Белият дом обяви, че информацията, предизвикала решението за повишаването на мерките за сигурност в неделя, е имала развитие през последните 72 часа.

Президентът Джордж Буш, който е имал предизборни прояви през почивните дни в Охайо и Пенсилвания, е бил запознат с данните и е подписал разрешението за повишената степен на тревога в неделя сутринта.

Световната банка и МФВ, чиито сгради са една срещу друга на една и съща улица във Вашингтон, на няколко преки от Белия дом, обявиха, че в понеделник ще работят както обикновено.

Шефът на полицията във Вашингтон обяви, че са взети допълнителни мерки в района на тези сгради, както и за Федералния резерв и други учреждения.

Последната заплаха постави отново на дневен ред обявената от президента Буш война с тероризма точно в момент, когато предизборната кампания се разгорещява.

Всеки втори американец би гласувал за Джордж Буш, показва изследване проведено по поръчка на Си Ен Ен, Ю Ес Ей Тудей и Галъп. Според резултатите от социологическото проучване за кандидата на демократите Джон Кери биха гласували 46% от американските избиратели, а за Джордж Буш - 50%. Независимият кандидат Ралф Нидер би получил само 2% от гласовете. Това показва, че приключилият миналата седмица национален конгрес на демократите не е донесъл очакваното повишение на рейтинга на Кери.

Преди провеждането на конгреса в Бостън на Кери са симпатизирали 47% от избирателите, а за Буш - 46%.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?