Финансовият бизнес дава 120 млн. евро годишно за лобиране в Брюксел

Финансовият бизнес дава 120 млн. евро годишно за лобиране в Брюксел

Финансовата индустрия харчи поне 120 милиона евро годишно, за да влияе на политическите решения в Брюксел чрез различни лобистки групи. Данните са от изследване на неправителствената организация "Корпоративна Европа”, Австрийската федерация на профсъюзите и Австрийската камара на труда и според тях показват сериозен проблем с демократичността на европейските институции, предаде БНР в сряда.

Поне 700 организации като бизнес асоциации, консултантски компании или фирмени пиар офиси си разпределят тези десетки милиони евро годишно, за да осигурят на финансовата индустрия привилегирован достъп до хората и структурите, които вземат политическите решения.

Този достъп, според авторите на изследването, е факт, защото от 17 проверени официални експертни групи към европейските институции, 15 са били доминирани от представители на финансовия сектор. Това донякъде обяснява защо наложените от кризата реформи в този сектор се оказаха толкова трудни и защо съпротивата срещу регулацията му беше толкова силна, пише в доклада по темата.

За интересите на финансовата индустрия в Брюксел работят поне 1700 лобисти, показва изследването, в което обаче е обяснено, че това не е пълната бройка, защото въпреки усилията през последните години в Европейския съюз все още няма задължителна регистрация на лобистите и излизането им на светло е въпрос на доброволен избор.

Организациите, изготвили и публикували този доклад, настояват за ясни правила за прозрачност на лобизма, както и за общоевропейски мерки срещу нерегламентираното влияние върху политическите решения.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?