Финансовият елит на САЩ масово пропуска Давос

Финансовият елит на САЩ масово пропуска Давос
Поканата за участие в Световния икономически форум в Давос доскоро беше въпрос на престиж и признание, но тази година американският финансов елит прави всичко възможно да пропусне събитието, най-вече поради загриженост за имиджа си, предаде Ройтерс.

Допреди няколко седмици списъкът на участниците във форума, който ще се състои от 28 януари до 1 февруари, включваше висши представители на най-големите американски банки, водещи икономисти и видни финансисти от новата администрация на президента Барак Обама.

Сега обаче този списък бързо се скъсява.

Изпълнителният директор на "Сити груп" Викрам Пандит реши да не ходи. Висшият икономически съветник на Обама Лари Съмърс, Тимъти Гайтнър, който в понеделник трябва да бъде одобрен за финансов министър, както и председателят на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите Шейла Беар, също са се оттеглили.

Джон Тейн, бившият изпълнителен директор на "Мерил Линч", който, допреди да бъде отстранен от висшия изпълнителен пост на "Банк оф Америка", трябваше да говори по няколко от темите на тазгодишния форум в Давос, но "Интернешънъл Херлад трибюн" писа в неделя, че той няма да участва.

Планираното му посещение в реномирания швейцарски ски курорт е раздразнило колегите му в "Банк оф Америка".

Обама, който знае колко чувствително е в момента общественото мнение, по време на среща с конгресмени миналия петък разкритикува компаниите, че използват отпуснатите им пари от спасителния план за "подновяване на тоалетните или офисите". По този начин парите на данъкоплатците се прахосват безотговорно, каза Обама, явно визирайки Тейн, който миналата година е похарчил 1.2 млн. долара за ремонт на офиса.

Белият дом ще бъде представляван на срещата в Давос от Валери Джарет, висш съветник на Обама.

Задълбочаването на икономическата и финансова криза изисква вниманието на администрацията да е насочено към проблемите в страната.

Според известен нюйоркски PR специалист, обаче, има и друга причина американският финансов елит да си спести лъскавите соарета и легендарните ски писти на Давос.

"Банковите среди трябва да са по-загрижени от всякога за своето публично представяне", казва Хауард Рубинщайн, президент на "Рубинщайн асосиейтс". "Те трябва да избягват всичко, което изглежда супер скъпо или супер разкошно, да не вирят носове пред данъкоплатците в момент на затягане на коланите", пояснява той.

Актрисата Анджелина Джоли, супермоделът Клаудия Шифър и Боно от U2 бяха сред звездите на предишни издания на форума в Давос.

Подобен блясък едва ли помага на имиджа на банкерите, получили милиарди долари от парите на данъкоплатците, когато много компании закриват работни места в резултат на рецесията, хора губят жилищата си, акционери губят спестявания.

Водещите представители на автомобилния бранш получиха урок. Те усетиха силата на обществения гняв, когато пристигнаха с частни самолети във Вашингтон през ноември, за да молят за пари от спасителния план.

Няколко банки, сред които "Сити" и "Голдман Сакс", тази година ще пропуснат традиционните пищни партита за клиентите си.

Говорителят на "Банк оф Америка" каза, че тази година участието им в Давос ще е "значително редуцирано", но все пак във форума ще участват ключови представители на банката, защото на него ще присъстват важни клиенти.

Давос е известен с това, че по време на форумите се установяват ценни контакти и се договарят сделки.

За да спести пари, "Сити банк" ще изпрати само петима свои представители или наполовина по-малка делегация в сравнение с миналата година.

Говорителят на "Дж.П. Морган" не можеше да даде информация, а говорителят на "Голдман Сакс" отказа коментар.

Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер, бивша холивудска звезда, заяви миналия месец на организаторите на швейцарския форум, че недостигът в щатския бюджет от 14.8 млрд. долара прави участието му невъзможно.

"Нашето финансово положение се влошава с всеки изминал ден", се казва в писмото на Шварценегер до председателя на форума.

Срещата, която се открива в сряда, е посветена именно на ситуацията в света след кризата.

Регистрирани за участие са 1 400 представители на висши изпълнителни длъжности – най-голям брой топ бизнес лидери откогато и да било – и 41 държавни ръководители.

Споделяне

Още от Свят