Финансовият министър: Борисов дестабилизира държавата

Няма застрашени банки, хората да не се поддават на слухове, защото губят

Петър Чобанов, сн. БГНЕС

”Свръхемоционални политически послания на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов водят до дестабилизация на държавата”. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов в отговор на нападките към него от страна на Борисов.

”Тяхната интензивност вече градира до неконтролируемо и некомпетентно говорене по чувствителни теми, каквито са финансовата сигурност и стабилността на държавата. Това политическо пресиране на обществото води до излишен смут”, посочи Чобанов, цитиран от правителствената пресслужба.

Той заяви още, че не приема обвиненията на Бойко Борисов, че с вчерашното си гостуване в предаването "Панорама” на БНТ "като съм говорил за успокоение, съм всявал паника”.

”Вчера бяхме свидетели на единно държавническо говорене в ситуация на изкуствено, криминално и подсъдно създаден смут, както и опит за срив на банковата система. От подобно държавническо поведение отговорните политически сили не трябва да се отклоняват. Политическите преговори са в Народното събрание, а не в сутрешните блокове на националните телевизии”, каза Чобанов.

В петък пред  ”Панорама” той каза, че няма застрашени банки и хората не трябва да се поддават на слухове, защото по този начин губят доходност.

Той призова хората да не се поддават на паниката и да не следват стадното поведение, като допълни, че влоговете са гарантирани.

"Хората трябва да са сигурни, защото банковата система е стабилна. Техните пари са гарантирани. Разбира се, ако всички изтеглят парите си от една банка, това води до паника. Както виждате, държавата има механизъм да се справи", заяви още Чобанов.

По думите му сделката с евровите облигации доказва стабилността на банковата и финансовата ни система. Чобанов посочи, че международните пазари са доказали, че имат доверие на системата у нас.

”За съжаление в последно време бяхме свидетели на много непремерени политически изказвания”, каза Чобанов.

По думите му инвеститорите са показали, че не мислят, че държавата е във фалит.

Финансовият министър каза, че като цяло взетият дълг ще се използва за погасяване на стар дълг, чийто падеж е през януари и за покриване на дефицита в бюджета за тази година, а за нов дълг щяло да се мисли, ако ситуацията го изисква.

Така той отговори на въпроса дали се налага тегленото на нов дълг, каквато теза лансира по-рано в петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България