Чобанов: Няма несправедливост, яд ги е, че вече не разпределят

Финансовият министър и ГЕРБ в конфликт за държавните пари за общините

Борисов: Лесни проекти без контрол, пари за приближени фирми, финансират предизборната си кампания

Петър Чобанов, сн. БГНЕС

Министърът на финансите Петър Чобанов отхвърли в неделя обвиненията, че разпределението на 500 млн. лева за общините по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" е извършено несправедливо за сметка на интересите на общините, които не се управляват от кметове, излъчени от партиите в управляващото мнозинство. Според Чобанов в ГЕРБ са недоволни от разпределението понеже вече не те разпределят парите в държавата.

В петък в Казанлък на среща с кметове, депутати и областни координатори на ГЕРБ, на която бе поканен и министърът, но не се появи, Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще сезира Европейската комисия и Европейския парламент за „безпринципното и несправедливо” разпределение на 500 млн. лева за общините. Пренебрегването на определени общини и кметове от ГЕРБ или подкрепяни от ГЕРБ ясно показва и отношението на правителството към развитието на тези региони и игнориране на интересите на над 60 на сто от българските граждани, които живеят и работят там, беше посочено на работна среща.

Сходни критики отправиха по-рано и бившият президент Георги Първанов и червени кметове  привърженици на движението му АБВ. Според тях общините, управлявани от хора на АБВ, ГЕРБ, СДС и ВМРО били "наказани" или с минимални, или с никакви средства за техните градове.

125 млн. лева отиват в общини, които се управляват от кметове на ГЕРБ. Това са 36 процента и чисто партийната статистика не дава повод за подобни критики. За първи път има инвестиционна програма, за която предварително са обявени критерии, която не се разпределя еднолично, а от междуведомствен съвет, в който участва и председателят на Националното сдружение на общините, отговори на критиките финансовият министър пред БНР.

Критериите според него били ясно описани в постановлението, с което се определя как ще бъдат разпределяни средствата - проектите трябва да са насочени към намаляване на регионалните различия, към осигуряване на по–добра жизнена среда в съответните населени места –по–малки или по–големи - и към генериране на заетост.

„Тази програма събра предложения за над 2 млрд . лева. Съгласете се, че при ограничен ресурс от 500 млн. лева, все някой ще остане недоволен. Може би, причините за недоволството на ГЕРБ се крият другаде, не точно в самото разпределение. Основната причина за недоволството е, че парите не се разпределят от тях. Сега лидерът на ГЕРБ не може да тръгне из страната и да каже – аз ви дадох тези пари, аз построих този път, аз построих тази детска градина. Парите са публичен ресурс, парите са национални и затова се разпределят по територията на цялата страна”, каза Чобанов.

Според него твърденията на ГЕРБ, че ще сезират европейски институции за начина, по който се разпределят парите, са в рамките на виртуалното и не съществува механизъм, по който това да стане. Чобанов бил готов да се срещне с кметовете на ГЕРБ и да обсъди поставените от тях проблеми. Но това ще стане само в рамките на законния формат  - Националното сдружение на общините. Провеждането на подобна среща вече се обсъжда и тя може да се осъществи до десетина дни, уточни министърът.

От изпълнението на програмата той очаква да се генерират работни места на територията на цялата страна, а не както било досега - само в няколко големи града.

ГЕРБ: Правителството предпочита да прави лесни проекти без контрол

По-късно в неделя, очевидно чули интервюто на финансовия министър, от ГЕРБ поискаха да бъдат изяснени критериите, по които са разпределени средствата в публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

На специална пресконференция лидерът на партията Бойко Борисов и други представители на нейното ръководство настояха постановлението, с което инвестиционната програма е приета, да бъде отменено и отново заплашиха, че в противеслучай ще сезират Сметната палата и Европейската комисия. Според ГЕРБ парите са разпределени непрозрачно и трябва да бъдат преразпределени.

Би могло парите по тази програма в размер на 500 млн. лв. Да се използват в проекти по европейските програми от програмния период 2014 - 2020 г. и след това по-голяма част от средствата да ни бъдат възстановени, посочи Борисов. По думите му обаче парите от Брюксел минават през силен контрол, докато сега правителството предпочита да прави лесни проекти, за които да бъдат обявени малки обществени  поръчки от по около 50 хил. лв. всяка и после да не се отчита какво е свършено.

Томислав Дончев заяви, че макар основната цел на програмата е да се постигне растеж, това няма да се случи, защото се раздават пари на приближени до властта фирми без никакви критерии. Според него така всъщност скрито се финансира предизборната кампания на БСП.

Менда Стоянова заяви, че по две направления са насочени над една трета от предвидените по цялата програма пари и това са за строителство на спортни зали, центрове и площадки и за изграждане и ремонт на градинки и паркове. Сред одобрените за финансиране проекти има фрапантни примери като изграждане на спортна зала за 1,5 млн. лв. в село Цар Калоян, Разградско, където има 3800 жители; както и изграждане на спортна площадка в село Разделна, община Белослав, Варна на стойност 100 хил. лв., а жителите на селото са 516 души, посочи Стоянова.

Борисов заяви, че още миналата седмица е поискал финансовият министър да обясни пред кметовете на големи градове, избрани с листата на ГЕРБ, какви са критериите и точките, по които са избрани проектите, но това не се е случило. Наши са кметовете на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Благоевград, Габрово и още много други, каза Борисов. Той подчерта, че няма нищо против да се инвестира в проекти в малки населени места, но не трябва да се ощетяват и големите общини и градове, които дават 80 процента от данъците и БВП на страната. Ако това постановление не бъде отменено, няма да спра кметовете, които решат да го обжалват, заяви Борисов.

Чобанов за приходните агенции

За проблемите в двете приходни финансовият министър обясни, че те не са достигнали своя потенциал, поради което е предложил на изпълнителния директор на Националната агенция по приходите да бъдат оптимизирани 20 процента от работещите в централно управление.

Като това не значи, че ще бъдат съкратени, напротив, ще им се даде възможност да изпълняват функции, които са характерни за данъчна администрация, т.е. ще засилим контролните функции на данъчната администрация, да има повече възможности за ревизии и проверки, обясни Чобанов.

Агенция "Митници"  пък била заварена в по–неблагоприятно състояние от НАП. Там също са необходими промени. Предстои да бъде обсъден и публикуван нов Устройствен правилник на агенцията. Основната промяна там щяла да бъде в централизирането на мобилните групи.

Смятам, че така ще дадат по добри резултати като приходи в бюджета и борба с контрабандата. Минаха и конкурсите за ключови митници, избрани са техни нови ръководители, така че системата изглежда по–комплектована, каза Чобанов.

Той обясни, че кадровите промени в митниците ще продължат дотогава, докато се сформира екипът, който докаже и като резултати, че приходите се повишават.

Чобанов посочи, че заместник-директорът на митническата агенция Румен Данев е бил освободен по собствено желание. Подаде молба за напускане, тя беше лаконична "Моля да бъда освободен" и отговорът е лаконичен, каза министърът и уточни, че Данев не е успял да стане част от екипа, на който са поставени толкова амбициозни задачи и като отношение към подчинените, и като работен климат.

Министърът вече бил разговарял с председателя на НС Михаил Миков за по-бързо приемане на законовите промени, налагащи се след решението на Конституционния съд, който обяви единната сметка за противоконституционна.

Споделяне

Още по темата

Още от България