Финансовият министър иска "бързо производство на българи" срещу 200 000 лева

По настояване на вицепремиера Симеон Дянков ще бъде създадена улеснена процедура за даване на българско гражданство за чужди бизнесмени, които са осъществили инвестиция за над 200 000 лева в страната, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет в сряда, на което предложението е прието.

"Тази възможност може да се предвиди със съвместна наредба на министъра на икономиката и министъра на финансите, в която подробно да се определи какво означава инвестиция и над кое ниво това може да се смята. Първоначалното предложение на Министерството на финансите е 200 хиляди лева. Съобразили сме се с практиката в други държави от Европейския съюз", заявява финансовият министър.

Промените в Закона за българското гражданство дават възможност на хората от страните от ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария да получават български паспорти, без да се отказват от досегашното си гражданство.

Другата голяма промяна е, че се създава задължителен изпит по български език и за хора, които искат българско гражданство на основание българските си корени. По думите на Дянков изпитът е необходим, за да са сигурни властите, че новите българи ще са "пълноправни членове на обществото".

Опростена процедура се създава и за придобиване или възстановяване на българско гражданство за съпрузи на хора с българско гражданство. "(Това) нещо го има в почти всички държави в Европейския съюз", казва Дянков.

Правосъдният министър Диана Ковачева добави, че промените в закона ще дадат възможност за създаване на електронни регистри на процедурите за даване на гражданство.

Споделяне

Още по темата

Още от България