Финансовият министър изпрати формални отговори на питане за корупция в НАП

Многословни формални отговори с позоваване на закони и правилници представи в парламентарната комисия срещу корупцията финансовият министър Пламен Орешарски на писмено запитване на независимите депутати Яне Янев и Димитър Абаджиев. В 13 въпроса, отправени до министъра, депутатите задаваха въпроси за отговорността на управителния съвет на НАП за източването на ДДС, което бе признато и от разследващи органи, за закриването на отделите срещу корупцията към инспектората към приходната агенция, за схемите за източване на ДДС през офшорни фирми, за митническите данни за извършения износ и др.

Въпросите станаха особено актуални след внезапното освобождаване от длъжност на директора на НАП Мария Мургина преди месец, когато преди това ѝ бе отнет достъпът до класифицирана информация, което се случва за първи път с толкова висш държавен служител. Скандалът, довел до отстраняването на Мургина, бе пак по повод на изявления на двамата депутати, които сигнализираха за крупни далавери в системата на приходното ведомство.

Отговорите на министъра бяха разгледани на закрито заседание на антикорупционната комисия в четвъртък.

Единствените по-конкретни данни министърът даде на въпросите защо със задна дата Мургина е упълномощила заместника си Красимир Стефанов официално да я представлява в агенцията преди две години по времето, когато е отсъствала от работа продължително време, лекувайки се след катастрофа във Виена. Там тя била в рамките на служебно посещение, придружена от приятеля си – бизнесмена Владислав Христов.

Според отговора на Орешарски тя издала заповедта за заместването със задна дата в момента когато била в "подходящото здравословно състояние".

Конкретни числа има и на запитването за размера на раздадените и получените бонуси от ръководството на НАП под формата на премии. Според Орешарски няма нищо незаконно в това, че ръководителите на приходната агенцията са си раздавали огромни премии всеки месец, които са надхвърляли месечните им възнаграждения. Това, според министъра, е регламентирано в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, според който 25% от допълнително събраните приходи в агенцията се разпределят за стимулиране на служителите в съотношение 60% за материална база, 35% - за служителите и 5% - за финансовото министерство.

Така за миналата година работещите в НАП са получили допълнителни премии от над 38 млн. лв., а за премиране на чиновници и шефове във финансовото министерство са били дадени 6.3 млн. лв.

Под формата на премии Мария Мургина е взела за миналата година 37 хил. лв. или малко над 3 хил. лв. месечно. Нейният заместник и сегашен директор на НАП Красимир Стефанов – по 2500 лв. месечно.

От отговора на министъра обаче не става ясно за какво са били премирани служители на финансовото министерство с цели 6.3 млн. лв. и кои от тях по колко са взели.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес