С писмо до министерствата

Финансовият министър нареди 10% съкращения на служителите от 2014 г.

Ако указанието бъде изпълнено, около 10 хил. служители трябва да се простят с работата си

Петър Чобанов. Сн: БГНЕС

Финансовият министър Петър Чобанов е разпратил писмо до министерствата и останалите първостепенни разпоредители с бюджетни средства, с което нарежда ръководствата на ведомствата да подготвят и представят разчети за подготвени съкращения на щатния персонал с 10% от 1 януари следващата година. Писмото е получено в няколко редакции на медии, а от финансовото министерство обясняват, че то не е изпращало писмото, а най-вероятно е "изтекло" от "засегната от мярката страна".

Ако съкращенията се реализират така, както изисква финансовият министър, то без работа трябва да останат между 10 хил. и 14 хил. служители в държавния апарат. Сметката е на базата на числения състав на държавната администрация, която към 31 декември 2012 г. е наброявала 144 875 щатни бройки. От тях само Министерството на вътрешните работи наброява по щат 55 170 бройки.

Като се знае, че във всяко ведомство има процент незаети щатни места, то реалните съкращения ще са на около 10 хиляди души. До края на годината остават малко повече от два месеца и е доста рисковано да се каже, че съкращенията на такава маса от хора ще могат да бъдат извършени с дата 1 януари 2014 г.

В началото на седмицата в тесен кръг управляващите, премиерът и министри от правителството са обсъдили параметри на проектобюджета за следващата година. Един от основните щрихи в проекта е съкращаване на разходите на министерствата с 10-12% спрямо сегашните разходи, по неофициалните коментари на участници в срещата пред Mediapool. Не бе обяснена целта на съкращенията. Една от идеите е част от парите на ведомствата да се обособяват във фондове, където отделните ведомства да кандидатстват на конкурентен принцип по проекти.

Оптимизирането на броя на държавната администрация е едно от намеренията, с което всяко правителство идва на власт. Принципът обаче е, че в първата година от управлението съкращения действително се правят, за да бъдат махнати от необходимите постове лицата, които са били сложени от предишната власт, след което администрацията отново набъбва с нови кадри, близки до новите управляващи. Другият способ е създаването на нови структури по целесъобразност, които поемат "съкратени" от други ведомства служители.

В писмото си министър Чобанов нарежда още министерствата да подготвят и представят проектите за разходите си "по области на политики и бюджетни програми" за 2014 г.

На практика министърът иска от министерствата да приложат изцяло програмното бюджетиране, тоест да мотивират и защитят всеки лев, които искат.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?