Финансовият министър не знае защо БНБ печата спешно 60 млн. банкноти

Румен Порожанов. Сн. БГНЕС

Не знам темата, обърнете се към БНБ. Така отговори в сряда финансовият министър Румен Порожанов на журналистически въпрос запознат ли е с мотивите на БНБ за отпечатването на 60 млн. купюри от 10, 20 и 50 лева и дали тази акция има връзка с КТБ.

От БНБ във вторник обявиха, че ще бъдат отпечатани 60 млн. броя банкноти заради изтеглена от обръщение левова ликвидност.

Порожанов добави, че няма връзка между отпечатването на банкнотите и увеличението на дефицита.

Министърът повтори, че правителството не може да се намесва в решаването на съдбата на КТБ. Той обясни, че Фондът за гарантиране на влоговете разполага с ресурс около 2 млрд. и 100 млн. лв., който е основно в парични средства и държавни ценни книжа, които са бързо ликвидни. По закон обаче фондът се включва в хипотезата на отнет лиценз и изплащане на дължимите средства на гарантираните лица (влогове до 100 хил. евро).

"Темата с поставянето под специален надзор на КТБ е обезпокоителна в рамките на отражението, което дава на цялата икономика и финансова система", коментира Порожанов и добави, че цялата отговорност по закон и оперативна дейност е в рамките на БНБ.

"Министерството на финансите като институция разглежда глобално какво би било отражението на едно или друго решение. Затова позицията ни е търсенето на решение с използването на пазарен инструментариум, така че по никакъв начин да не се ангажира публичен ресурс за спасяването на КТБ или за оздравителни мерки под каквато и да е форма, каза министърът.

"БНБ извършва съответните одити. В рамките на закона те имат право да разглеждат всякакви предложения, свързани с оздравяване на банката. Интересът ни е одитът там да бъде направен максимално бързо", добави той.

По повод на изявлението на премиера Георги Близнашки, че "смел фонд, регистриран във Виена, е готов да подпомага КТБ", Порожанов каза, че до 10 дни фондът ще направи официално предложение. "Това е лъч надежда", добави той, но уточни, че засега ставало дума за предварително намерение, което трябва да бъде официализирано. "Няма нищо конкретно", каза той.

Порожанов обясни, че до момента с него не са искани официални срещи с представители на Оманския фонд, миноритарен акционер в КТБ, но такива срещи е имало с предшественика му Петър Чобанов.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?