Финансовият министър обеща нови торби с пари за археолозите

Симеон Дянков в Стара Загора. Сн. БГНЕС

Още средства за разкриване археологическия комплекс на римския град Августа Траяна обеща пред журналисти в Стара Загора вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Днес той се запозна с хода на сега действащия проект за възстановяване на античния форум и улица на древния град заедно с кмета на Стара Загора Живко Тодоров и областния управител Недялко Недялков.

"За кратко време е направено много, очарован съм от замаха, с който се работи", подчерта Дянков, цитиран от БТА.

"Идеята е да се оформи целия център по начин, по който е бил в антично време", е предложението на Дянков. Той обясни, че в началото на март пак ще дойде със специалисти археолози, за да се обсъдят кои проекти за археология на община Стара Загора могат да получат финансиране.

Министър Дянков е известен с увлечението си по археологията, което, съчетано с високия му правителствен пост на вицепремиер и главен държавен ковчежник, помага на археолозите да получават щедри обещания за финансиране. Самият той в двойното си качество на любител-археолог и финансов министър често съчетава пътуванията си в страната с посещения на разкопки и други обекти, откъдето си тръгва с поредно обещание за още пари.

Споделяне

Още от България