Финансовият министър обеща пари за "хляб, пътища и зрелища"

Според Горанов скандалните реплики на Антон Тодоров в ефир са "дебелашка шега"

снимка БГНЕС

"Ще има и за хляб, и за пътища, и за зрелища". Така финансовият министър Владислав Горанов обобщи подготвящия се в момента бюджет на държавата за 2018 година, в който ще се заложат 700 млн. лв повече за заплати. Той уточни пред бТВ, че се шегува с думата "зрелища", имайки предвид, че държавата финансира дейността на обществените медии.

Проектобюджетът ще бъде внесен до края на октомври в Народното събрание, както се изисква по закон.

Увеличението на заплатите в системата на сигурността ще е диференцирано, така че работещите на терен полицаи да получат по-голямо увеличение. По-сериозен ръст трябва да получат и военните на по-ниски нива в системата. Специално в МВР се предвиждат 55 млн. лв. повече за заплати спрямо тази година. Средствата за увеличение в армията най-вероятно ще са около 100 млн. лв.

В неделя Горанов съобщи, че средното увеличение на възнагражденията в бюджетната сфера ще бъде около 10%, но все още не е ясен пълният списък на конкретните звена, които ще получат увеличението.

Горанов припомни, че заплатите и в частния сектор през последните години растат с почти двуцифрени темпове, но увеличението се усеща повече от "по-активните и по-добре работещите", а не толкова от пасивните и социално слабите.

В отговор на въпрос за членството на България в еврозоната министърът посочи, че със сигурност страната отговаря на всички номинални критерии за влизане в чакалнята. Той напомни, че в случая тези номинални критерии не са толкова важни, а доколко България се доближава цялостно като развитие до другите във валутния съюз.

“Ако бъдем приети в този клуб, ще достигнем по-бързо доходите в еврозоната“, каза Горанов.

Финансовият министър коментира и скандалното отношение на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров към журналиста от Нова телевизия Виктор Николаев. Според Горанов Тодоров си е позволил "дебелашка шега". Той по принцип имал "цветист език", но иначе бил "изключително ерудиран мъж". Все пак Горанов каза, че не иска да защитава Тодоров, но не уцелил "нито мястото, нито начина, по който да се пошегува с Николаев". Според министъра обаче Антон Тодоров не бива да губи депутатското си място, защото в парламента имало доста по-тежки случаи на народни представители с повдигнати с обвинения.

Горанов окачестви като "по-безобидна" размяната на реплики между вицепремиера Валери Симеонов и Виктор Николаев, но според министъра впоследствие реакцията на Симеонов, който поиска извинение от четирите най-големи медии у нас, била "по-остра".

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?