Финансовият министър отряза съдебната система за по-високи заплати

Горанов посъветва ВСС да се обърне към Мая Манолова - само тя можела да "печата пари"

Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Владислав Горанов отиде лично във Висшия съдебен съвет, за да отреже амбициите на съдебните кадровици за увеличение на заплатите в системата. Дебат по темата не се получи, защото Горанов бе непреклонен и дори предложи да се промени законът, на който ВСС се позоваваха за увеличението на парите.

“Разбрахме се, че не се разбрахме“, обобщи Горанов ситуацията след срещата. ВСС претендираше за отпускането на допълнителни 24 милиона лева за увеличението на заплатите на магистратите с 12 процента. Те се позоваваха на текст от Закона за съдебната власт, който указва, че най-ниската заплата в съдебната система е равна на две средни заплати в бюджетната сфера. Поради факта, че заплатите не са актуализирани от 2012 година, се е натрупало изоставане от 12% от тези средни стойности, които ВСС иска да се компенсират. Горанов обаче не се съгласи и дори предложи този текст от закона да бъде премахнат.

"Ако напишете в закона, че финансовият министър е крокодил, той няма да стане крокодил", обясни картинно възгледите си Горанов по темата за лошото законодателство.

“Пари за такова увеличение няма. Ако четем само буквата на закона, сте напълно прави. Но ако се водим от съдържанието на правната форма, не може да намерим аргументи да ви подкрепим. Просто няма пари, това не е счетоводителски отговор, а е обяснение и разбиране за ситуацията, в която сте вие и вашите колеги, които ръководите, и които поставят темата пред вас“, каза още Горанов.

Финансовият министър говори със съдебните кадровици в стила на кулоарните разговори в Народното събрание. В защита на тезата той цитира Ярослав Хашек, премина на Карл Май и накрая обясни, че един закон, който не е добър, според него, не трябва да се спазва.

След срещата пред журналистите правосъдният министър Христо Иванов се опита да тушира страстите и обясни, че все пак ще се търсят механизми за увеличението на заплатите. Иванов каза, че до края на следващата седмица ще публикува проект за промени в наредбата за съдебните такси, която ще бъде подложена на публично обсъждане. Увеличението на таксите би помогнало на съдебната власт да увеличи своя бюджет, който да тази година е крайно недостатъчен и без идеята за увеличение на заплатите

Христо Иванов каза, че заплатите в съдебната система трябва да останат високи, за да не търсят магистратите други източници на доходи. Финансовият министър показа, че не е съгласен с това и обясни, че не би желал да печата пари, за да спази закона.

"Може само да се печатат пари, може само Мая да ги печата", посочи Горанов пред членовете на ВСС, очевидно имайки предвид депутата от БСП Мая Манолова и репликите, разменени между нея и него по време на вчерашния дебат в парламента.

Финансовият министър призна, че е изкушен да предложи промяна на тарифата за съдебните такси, но не на всяка цена. "Трябва да се търси балансът между достъпа до правосъдие и реалната цена на услугата, която се предлага на обществото от страна на съдебната власт. Все пак трябва да има стъпка в тази насока. Затова ще имам и разговор с правосъдния министър", каза Горанов.

Той намекна, че може да се обсъди увеличение на номиналните такси, за сметка на пропорционалните, и обвърза темата със съдебните такси с качеството на правосъдието.

Според члена на ВСС Румен Георгиев възражението "няма пари" от страна на Горанов е несъстоятелно. Нужно е съотношение и отношение между властите, за да има държава, добави Георгиев. Той не се съгласи с Горанов, че “правосъдието е услуга“ и заяви, че съдебната система не може да бъде на самоиздръжка.

Финансовият министър обясни още, че не може да накара НАП да събира парите на съдебната власт. Темата беше поставена от представляващия член на ВСС Соня Найденова. Тя каза, че НАП не е събрала около 35 милиона от приходите на магистратурата за 2014 година. “Съдебната власт не е търговско дружество. Тя е част от държавата", добави Каролина Неделчева.

Владислав Горанов каза, че НАП има да събира 12 милиарда лева от преки и косвени данъци и не може да се занимава с някакви си 35 милиона лева за съдебната власт.

“Не мога да приема, че вчера в НС се водеше дебат за дълг от 16 милиарда лева, днес говорим за увеличение на заплатите в съдебната власт с 12 процента, отговори Владислав Горанов. "Да не мислите, че на Христо (министърът на правосъдието Христо Иванов – бел. ред.) му е хубаво с неговия бюджет. Не се оплаква, защото е възпитан", каза финансовият министър.

Той обяви, че има претенции към скоростта на правосъдието. На нас ни се иска, когато общественият интерес е голям, нещата да се случват по-бързо. Смятам, че ВАС може и трябва да положи повече усилия по разрешаването на спора около КТБ, защото общественият интерес е застрашен, а той се мери в милиарди, посочи Владислав Горанов и напусна сградата на ВСС с цитат: "Само законът ще ни даде свобода".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?