Финансовият министър поискал прокурорска проверка вършил ли е шефът на НАП данъчни измами

Финансовият министър поискал прокурорска проверка вършил ли е шефът на НАП данъчни измами

"Аз установих, че той не е участвал в данъчни измами. Изпратено е писмо към прокуратурата, за да направят проверка и да установят". Това заяви финансовият министър Асен Василев пред БНТ в петък вечерта относно продажбата на фирма на директора на Националната агенция по приходите Румен Спецов, която малко след това се установява, че има задължения към бюджета.

Василев каза, че Спецов му е обяснил подробно какво се е случило и го е уверил, че към момента, когато той е бил собственик на фирмата, тази фирма не е участвала в данъчни измами.

Финансовият министър заяви, че никой не му е препоръчал Спецов

"Аз го познавам г-н Спецов отдавна. Аз си избирам екипите сам. И в случая с г-н Плевнелиев (в единия то чиите служебни кабинети бе министър на икономиката и енергетиката . б.ред.), и в случая с г-н Радев, аз отидох и казах: Това са CV-тата на хората, с които работя. Ние влизаме като екип. Или целият екип влиза - ако има проблеми, трябва да се обсъдят сега, оттам нататък влизаме като екип, екипът е мой", разказа Василев.

По думите му в НАП и митниците за момента няма рапортувани случаи на корупция.

"Касовите наличности са ясни. Там има фирми с по 10, 20, 30 милиона. Някои от тях наистина ги имат на каса, защото проверките започнаха. Някои от тях казват, че това е техническа грешка - тепърва ще се установява. Някои от тях казаха: управителят е с парите в Панама", обясни министърът по повод започналите преди два дни проверки на НАП в 13 700 фирми, които са декларирали, че държат над 100 хил. лв. в брой в касите си. Преди дни Василев обяви, че близо 10 млрд. лв. са декларирани като касови наличности и заподозря, че част от тези пари се използват за закупуване на гласове и за корупция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес