Финансовият министър прикани към повишаване на местните данъци

Призивът едва ли ще прерасне в реални действия

снимка БГНЕС

"Местните данъци в България са изключително ниски, както и данъчните оценки. Няма как с приходите от тях да се поддържа и развива инфраструктурата. Тя трябва да се финансира от имуществените данъци".

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в интервю за Нова телевизия в петък.

Министърът от години повдига темата, но не смее да направи законодателни промени, с които да вдигне данъците. Според него това е отговорност на местната власт, въпреки че в предишни години твърдеше, че вместо да се вдигат ставките е по-добре да се покачи данъчната оценка на имотите.

Пред Нова телевизия Горанов даде пример, че към септември приходите от данък "сгради" във всички общини у нас са едва около 300 млн. лв. на фона на държавен бюджет от около 45 млрд. лв. По думите му няма как една община с годишен приход от данък "сгради" в размер на 100 000 лв. например да поддържа километри улична мрежа, тротоари и т. н. Според министъра  имуществените данъци у нас и като размер, и като данъчна основа, и като данъчна ставка са "много ниски".

"Няма как да имаме виенска инфраструктура с пернишки данъци", коментира през март 2018 г. Горанов, но тогава той отбеляза, че едва ли някой ще предприеме стъпка към повишение преди местните избори.

Въпреки че Горанов смята, че сега е моментът да се вдигат местните данъци, той не потвърди, че ГЕРБ ще тръгне на подобен курс с новоизбраните си кметове и общински съветници.

"Градоначалниците трябва да преценят каква политика да водят и да поемат своята отговорност. Ако решат да задържат ниски данъците и таксите, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството", допълни финансовият министър.

Новият кмет на Пловдив Здравко Димитров например още в предизборната си кампания обеща да свали данъка върху автомобилите, защото е най-високият в страната, и се обяви срещу вдигането на други данъци. Срещу повишаване на ставките се изказваше и кметът на София Йорданка Фандъкова. В Габрово обаче най-вероятно ще има увеличение на ставките, защото новото ръководство на общината не вижда как без подобна мярка ще могат да се изпълняват важните инфраструктурни проекти на общината.

Владислав Горанов коментира още, че приходите в държавния бюджет за следващата година нарастват и неоснователно се твърди, че те са подценени.

"Хипотезата, че залагаме по-ниски приходи, за да разчитаме евентуално на някакво преизпълнение, е несъстоятелна", коментира Горанов. И допълни, че през следващата година ще бъдат събрани с около 3.5 млрд. лева повече.

Министърът подчерта, че нито лев от преизпълнение на бюджета не може да бъде изхарчен от правителството. Ако има такива средства, то те автоматично отиват за подобряване на бюджетното салдо, каза той.

"Както върви изпълнението на бюджета, ще имаме основание да дадем коледни надбавки", коментира Горанов.

Според него, че за да има по-високи пенсии, работещите трябва да имат по-високи доходи. И увери, че властите работят в тази посока и "притискат реалния сектор да следва подобна политика".

"Няма да сме по-успешни, ако не сме по-образовани. Късно разбрахме това. Мисля, че инвестицията в образование е добра, макар и закъсняла", допълни Горанов по отношение на приоритетите в Бюджет 2020.

Споделяне

Още по темата

Още от България