Финансовият министър работи без заместници, премиерът не е съгласен

Калин Христов

След като заместник-министърът на финансите Владислав Горанов е бил освободен от длъжност, финансовият министър Калин Христов работи без заместници. Това стана ясно от думите на министъра след заседанието на Министерския съвет в сряда.

Владислав Горанов се включва в предизборната кампания, тъй като е водач на две листи на ГЕРБ.

“В момента нямам министри, така че с този воин трябва да работите”, отговори Калин Христов на въпроса дали ще има заместници или ще работи както се казва “и сам воинът е воин”. От Министерството на финансите посочиха, че министър Христов предпочитал да работи сам с помощта на експерти на ведомството.

Премиерът Марин Райков обаче не остана очарован от изказването на финансовия министър.

“Наблюдението ми е, че когато няма зам.-министри, започва да функционира система на доверителни лица, които изпълняват тези функции. Аз съм институционално мислещ човек и смятам, че в министерствата няма място за политкомисари, има нужда от ясно разписани правила и задължения. Разчитам зам.-министрите да се включат активно по работата по приоритетите на правителството”, каза Райков.

Калин Христов обясни още, че е пуснал в неплатен отпуск изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов, който също влезе в листите на ГЕРБ на избираемо място.


Премиерът Марин Райков е помолил министрите да отделят необходимия ресурс и да се фокусират върху един ангажимент да подготвят няколко законопроекта. Това са Законът за иновациите, промени в Закона за енергетиката, свързани с ДКЕВР, както и Законът за средното професионално образование.


“Очакваме в разумен срок в рамките на април да приключим всички наредби, които са част от усилията ни за въвеждане на третия енергиен пакет за либерализация на енергийния сектор”, каза още Райков.

Споделяне

Още по темата

Още от България