Финансовият министър с поредни оптимистични прогнози за българската икономика

България е една от малкото държави в ЕС, за които няма притеснения и вече не се определя никъде като рискова държава, както беше преди година и половина. Това е един от големите успехи на това правителство, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на среща с бизнеса в Стара Загора късно в четвъртък. Думите му бяха цитирани от пресслужбата на финансовото министерство.

Според Дянков доказателство за това е, че част от инвеститорите в региона заприиждали в България от съседни държави.

Страната ни е сред трите държави от ЕС, които са запазили данъчните си ставки непроменени спрямо предкризисния период, а от 1 януари догодина България ще бъде с най-ниската данъчна тежест за домакинствата и бизнеса в целия Европейски съюз, допълни Симеон Дянков.

Следващата 2011 година ще е по-добра за икономиката, е казал пред бизнеса Дянков. Според него ръстът на БВП ще се основава основно върху големия износ и през следващите години. В момента водещи сектори в българския износ с над два пъти ръст спрямо 2009 г. са фармацевтиката и информационните технологии. Значителен е ръстът в износа и на преработвателната промишленост и селското стопанство.

Идната година ще е добра за пътно строителство, е подчертал министър Дянков. Предвидени са около 500 млн. лева допълнително за пътища първи и втори клас или десет пъти повече в сравнение с 2009 година. За строеж на магистрали се очакват 25 пъти повече инвестиции спрямо същата година.

В отговор на въпрос от страна на бизнеса вицепремиерът е отчел, че от около 660 млн. лева задължения на централната администрация към строителния сектор към момента неразплатени остават под 50 млн. лева по различни дейности. Очаква се тези задължения да бъдат изчистени през първите месеци на 2011 година.

Споделяне

Още от Бизнес