Финансовият министър се отказа да регулира втората пенсия

Има риск вторият стълб да не компенсира по-ниската с 28% пенсия от НОИ, призна Горанов

Сн.: БГНЕС

С мотив за неразбиране в обществото финансовият министър Владислав Горанов се отказа от промените, свързани с изплащането на втора пенсия. Той прехвърли темата към социалните партньори, новия социален министър Зорница Русинова и Комисията за финансов надзор.


Оттеглянето на текстовете идва ден, след като асоциацията на пенсионните дружества излезе със силно критично становище по повод предложенията на министъра, основно в частта за изплащане на втората пенсия.


"След много консултации, които проведох, реших да оставя темата. Нека синдикатите, които са легитимните представители на осигурените лица, Комисията за финансов надзор и бизнесът да измислят регулациите за изплащане на пенсиите от втория стълб, и едва тогава Министерството на финансите ще се включи в този дебат с експертиза", заяви Горанов на извънредна пресконференция.


"Не отстъпвам и не настъпвам. Поставих проблем, който съм засякъл, но видях, че има неразбиране в обществото и ирационална реакция от страна на бизнеса. Затова веднага се съобразявам със съвета на Българската стопанска камара да оставя темата на социалния министър и на всички, които призоваваха да не бързаме", коментира Горанов.


"Големият проблем, който не се изрича на глас, е, че първият и вторият стълб се конкурират. Пенсията от втория стълб не се явява надграждаща, защото тя трябва да замести намалената с 28% пенсия от НОИ на родените след 1959 г. Тоест пенсионните фондове трябва да бъдат управлявани така, че да осигурят заместване на тези 28%. Според мен има риск това да не се случи и общата пенсия от двата стълба да е по-малка от пенсията от НОИ", каза министърът.


Той коментира, че ако в края на годината се появят първите жени, родени през 1960 г., които желаят да получат втората си пенсия 5 години предсрочно, както предвижда законът, Комисията за финансов надзор трябва да си влезе във функцията и да каже как ще стане това.


В Кодекса за социално осигуряване в момента не е разписан ред за изплащането, а е посочено само, че втората пенсия трябва да е пожизнена. В същото време частните фондове нямат резерви, с които да осигурят въпросното пожизнено изплащане след изчерпването на индивидуалната партида.


Финансовият министър обяви, че категорично не е съгласен с мотивите на Върховния административен съд (ВАС), който поиска тълкувателно решение от Конституционния съд за въведените от миналата година пенсионни промени. Тогава по предложение на Горанов беше дадено право на осигурените да избират дали да прехвърлят партидите си от втория стълб в НОИ.


"Не споделям мотивите на ВАС. От тях личи непознаване на структурата на пенсионната система. Ако правото да избираш по кой модел да се осигуряваш е противоконституционно, значи аз грешно разбирам конституцията. Тя все пак е създадена през 1991 г., доста преди съществуването на тристълбовия пенсионен модел, но ако се окаже, че той, един път създаден, е свещена крава и всички трябва задължително да го спазваме, защото конституцията го е бетонирала, значи хората няма да имат право на избор", коментира министърът.


Горанов подчерта, че не предлага разваляне на тристълбовия модел, а е представил вариант за по-високи пенсионни доходи на хората.


Той не се отказва от промените, засилващи контрола върху пенсионните фондове и изискванията за инвестиционната политика, стана ясно още от изявлението му. Министърът поясни, че голяма част от тези текстове са заимствани от директивата "Платежоспособност II" и са препоръчани от Европейската комисия.


Една от забележките на Брюксел в доклада за макроикономическите дисбаланси беше именно по отношение на инвестициите в свързани лица от страна на частните пенсионни дружества.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес