Финансовият министър ще урежда газовия дълг на Киев към София по Ямбургската спогодба

Финансовият министър ще урежда газовия дълг на Киев към София по Ямбургската спогодба

Министърът на финансите Петър Чобанов е упълномощен от правителството да проучи възможностите за уреждане на газовия дълг на Украйна към страната по сключената през 1986 г. Ямбургска спогодба. Решение на дългогодишния проблем ще се търси в рамките на подготвяното за края на октомври заседание на Българо-украинската смесена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която не се е събирала от декември 2010 г.

Съгласно документа Киев доставяше руски природен газ на страната ни срещу извършвано от български фирми строителство на украинска територия в периода 1992-2000 г.

Украйна обаче не достави 200 млн. куб. м и за решаване на проблема за последно бяха водени преговори на държавно ниво през декември 2010 г. Тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков и украинският министър на горивата Юрий Бойко се разбраха да се създаде смесена група, която до юни 2011 г. да предложи на правителствата решение за регулиране на въпроса.

От правителственото съобщение в сряда става ясно, че въпросната работна група не е провела нито едно заседание и няма формирано предложение за решение на въпроса.

Изпълнението на Ямбургската спогодба бе обект на преговори между двете страни през явгуст 2004 г., когато трябваше дори да се изготви график за изпълнение на оставащите доставки, но нищо не се случи.

В края на 2014 г. българският представител на австрийската "Майнъл банк" Атанас Кънчев обясни, че финансовата институция имала мандат от украинското правителство да поеме дълга му. Тогава офертата към финансовия министър Симеон Дянков бе България да получи 40 млн. долара, което обаче е доста под претендираната от бившото правителство сума от 100 млн. долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес