Финансовият министър: ще вдигнем дефицита до два процента

Петър Чобанов

Без да се ангажираме с категорична оценка, предвиждаме дефицитът да нарасне до два процента в края на годината, при 1,3 планирани в бюджета. Грубо това е около 500 милиона лева, заяви в неделя финансовият министър Петър Чобанов пред БНР.

В последните години правителството на ГЕРБ провеждаше политика, която беше издигнала ниския дефицит в самоцел. Не казвам, че фискалната дисциплина не е важна, напротив тя е много важна и за нас тя остава приоритет, но не по начина, по който я разбираха предишните управляващи, обясни Чобанов.

Тази самоцел доведе до потискане на редица сектори, отсъстваше дългосрочна инвестиционна политика и това задълбочи проблемите, в резултат на което загубихме 400 хиляди работни места и редица микропредприятия - над 100 хиляди изчезнаха от пазара. Въпреки това, състоянието на публичните финанси се влоши с 8 млрд. лева – с 4 млрд. от намаления фискален резерв и с 4 млрд. от емитирания допълнително дълг. Ние може и да не актуализираме бюджета, но ако не го актуализираме ще продължим тази политика и това ще стане на цената на орязване на разходи и директно неплащане на бизнеса , задържане на възстановяване на ДДС, каза министър Чобанов и даде пример с 2009 година, когато имахме икономически спад.

Една от основните причини за актуализацията на бюджета е да не повтаряме тази политика, тъй като сегашният бюджет не е разчетен както трябва. Имаме едно надценяване на приходите. В бюджета в момента липсват буфери. От тук нататък, за да стъпим на една реална база за догодина трябва да направим актуализация на бюджета, каза Чобанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България