Финансовият министър увери, че няма да има фалит на болници

Петър Чобанов

Финансовият министър Петър Чобанов увери в сряда, че няма да се стигне до фалит на болници, каквито са опасенията както на здравните заведения, така и на Българския лекарски съюз, че парите за болнична помощ в здравната каса ще стигнат само до септември.

В Пазарджик, където бе на посещение, Чобанов обясни:

"Категорично няма да се сбъднат тези прогнози. Тази година приходите от здравни осигуровки вървят с много добри темпове, те нарастват спрямо миналата година с двуцифрени темпове, тоест ще има преизпълнение на самите приходи от здравни осигуровки. И както видяхте, миналата година това преизпълнение веднага отива отново в бюджета на здравната каса. Така, че мисля, че нещата ще бъдат нормализирани и там трябва още малко спокойствие".

Самият премиер Пламен Орешарски няколко часа по-рано коментира, че към момента не вижда да има предпоставки за актуализация както на централния бюджет, така и на бюджетите на отделните негови звена към.

"Това че понастоящем към здравната каса има преразходи, е частично от прехвърлените дефицити от края на миналата година, отчасти и натрупани и в първите месеци. Има достатъчно възможности здравната каса да затегне финансовия контрол върху разходването, така че да финишира с минимален дефицит, както го е правела и предходни години”, заяви премиерът.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?