Финансовият надзор проверява сделката за БТК

Финансовият надзор проверява сделката за БТК

Комисията за финансов надзор (КФН) започва проверка на сделката за БТК, при която 90% от телекомуникационната компания бяха закупени преди броени дни чрез Българската фондова борса (БФБ), съобщиха от комисията в петък.

В съобщението се казва, че „във връзка с информацията, оповестена от БФБ, че AIG Global Invesments Group чрез „Неф телеком България” ООД е закупила 90% дял от капитала на БТК, КФН започна проверка на посочената сделка”.

„Според наличната информация в КФН, предоставена от контролираните от Тор Бьорголфсон компании преди сключване на сделката, същите притежават не повече от 30% от капитала на БТК. Проверката има за цел да установи страните по сделките,  както и собствеността и статута на акциите преди продажбата на БТК”, се казва още в съобщението.

Има разминаване в данните от фондовата борса и от собственика на БТК преди да се извърши сделката на борсата, поясниха от КФН. Именно това разминаване е обект на нашата проверка. Това не означава ревизиране на сделката за БТК, допълниха оттам.

Сделката за БТК, която бе извършена на 17 август на фондовата борса, бе за 90% от акциите на компанията. Общата цена на сделката бе 2.77 млрд. лв.

Проверка и за рекордния скок в цените на някои акции

КФН започна и проверка на сделки с акциите на девет дружества, съобщиха още от комисията в петък. Дружествата са „Хидропневмотехника” АД, „Лесопласт” АД, „Електроника” АД, „Котлостроене” АД, „Формопласт” АД, „Добруджа холдинг” АД,  Холдинг „Нов век” АД, „Сила холдинг” АД, „Розахим” АД.

Причината за проверката е значителното поскъпване на акциите на тези дружества през последния месец, както и увеличения обем, информират от КФН. Целта на проверката е да се установи спазени ли са изискванията на Закона за пазарните злоупотреби с финансови инструменти и дали има манипулации на пазара както и извършени злоупотреби с вътрешна информация. По данни на фондовата борса цените на някои от акциите са поскъпнали със 100% в последния месец.

Според съобщението от фондовата борса купувач на пакета от 65% е бил клиент на Райфайзенбанк, а на 25% - на СИБанк. Без да се съобщава името на купувача на целия пакет, то е известно – това е дъщерната компания на американската инвестиционна група AIG Global Investment Group – AIG Capital Partners, Inc. чрез компанията НЕФ Телеком България, регистрирана като собственост на регистрираните в Холандия „НЕФ Телеком къмпани” Б.В. и „НЕФ Телеком къмпани П.” Б.В.

От българската страна управител на компанията купувач е Росен Хаджиев, който влезе в управата на БТК още преди извършването на борсовата сделка. Самият Хаджиев е собственик на регистрирана в Разлог фирма „Пирин чистота”, с предмет на дейност, далеч от телекомуникациите.

Продавач на основния пакет от 65% е компанията на исландския милиардер Тор Бьорголфсон „Новатор”, която придоби предишния собственик „Вива Венчърс”. Останалият дял от 25% е на по-малки акционери.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?