Финансовият надзор забрани на борсата да спре от търговия 200 дружества

Ръководителят на управление "Надзор на инвестиционната дейност" в Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн забрани на ръководството на Българската фондова борса да свали от борсовата търговия около 200 слаботъргувани дружества. В четвъртък Агайн задължи Съвета на директорите на борсата да направи промени в правилника за работата си в частта "Правила за допускане до търговия" с цел дружествата да останат на борсата.

Акционери в тези дружества са около 900 хиляди граждани, които са придобили миноритарни пакети в тези дружества по време на масовата приватизация и са инвестирали няколко десетки милиона лева. Борсата иска да свали от търговия книжата на посочените дружества, понеже те не отговарят на изискванията ѝ за ликвидност, записани в правилника за борсова търговия. Акционери в такива дружества са също пенсионни и взаимни фондове. Ако дружествата бъдат махнати от регулираната борсова търговия, акциите им ще останат без възможност да се търгуват, губещи от което ще бъдат притежателите им.

Според бившия ръководител на инвестиционния надзор в КФН Димяна Ранкова моментът за делистване на тези дружества е крайно неподходящ поради кризата, която удари борсовата търговия. Пред в. "Дневник" тя коментира, че тази стъпка е можело да бъде предприета, когато пазарът на Българската фондова борса е бил възходящ през 2005-2007 г. Ранкова признава, че част от 200-те дружества действително трябва да бъдат делиствани, но в друг момент. "Друг е въпросът, защо регулаторът реагира едва сега, след като проблемът е още от лятото", казва тя.

Решението на КФН може да бъде обжалвано първо пред самата комисия, след това и пред административния съд.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?