Финансовият надзор заличи "Лев инс брокер"

Засечени са системни нарушения на закона

Финансовият надзор заличи "Лев инс брокер"

Комисията за финансов надзор (КФН) предприе крута мярка срещу застрахователния брокер "Лев инс брокер", става ясно от съобщение на сайта на институцията за взетите решения на 17 септември.

Заличена е и друга компания – "Български брокер" ЕООД.

Заличаването означава, че компанията не може да продължи да сключва застраховки.

Причината за санкцията е, че "Лев инс брокер" не е изпълнил задължението си да представя в КФН годишни справки и отчети в срок до 31 януари.

Надзорът на два пъти досега е издавал актове за нарушението – през октомври 2017 г. и през април 2018 г., но и в двата случая, въпреки съдействието на полицията, представителите на компанията не са били открити на официалните адреси. По документи дружеството се представлява от Венцислав Велев и Меир Овадия. Според Търговския регистър собственик на брокера е израелското дружество "Рахити Меир Класик".

Друго сериозно нарушение на "Лев инс брокер" е, че в КФН не е представена валидно сключена задължителна застраховка "Професионална отговорност". Според електронния регистър на надзора брокерът последно е имал застраховка, сключена със застрахователната компания "Лев инс", със срок до септември 2007 г.

По закон застрахователните брокери са длъжни да поддържат застраховка "Професионална отговорност", валидна за целия ЕС, която покрива тяхната отговорност за вреди от тяхно евентуално виновно действие или бездействие. Минималната застрахователна сума трябва да е 2 240 400 лв. за всяко застрахователно събитие и 3 360 600 лв. за всички застрахователни събития за една година.

Друго прегрешение на брокера е, че не е внесъл в КФН задължителната годишна такса от 5000 лв.

Всички изброени нарушения дават законово право на комисията да отнеме регистрацията на застрахователния брокер, след което той трябва да преустанови посредническата си дейност. Решението на надзора може да се обжалва в 14-дневен срок.

Междувременно, до края на септември трябва да приключи и започналата проверка в застрахователната компания "Лев инс".

На 30 юли надзорът гласува да се назначи пълна финансова и актюерска проверка на най-голямата компания в сектора "Общо застраховане" у нас - "Лев инс", която се свързва с бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Основната цел на инспекцията са проблеми във връзка със системата "Зелена карта", за които ръководството на "Лев инс" твърди, че били застрахователни измами.

Нарушенията на втория брокер с отнета регистрация в понеделник - "Български брокер", са подобни на тези на "Лев инс брокер" - липса на отчети, на валидна застраховка "Професионална отговорност" и неплащане на дължимите такси.

Заради напрежението в застрахователния сектор след фалита на кипърския застраховател "Олимпик" през август парламентът одобри оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес