Финансовият надзор започна отнемането на лиценза на "банковия провокатор"

Финансовият надзор започна отнемането на лиценза на "банковия провокатор"

Комисията за финансов надзор (КФН) съобщи във вторник, че е открила спрямо инвестиционния посредник “Глобал Маркетс” ООД производство за отнемане на издадения на дружеството лиценз за дейност.

Дружеството бе обвинено от правоохранителните органи, че е участвало в дестабилизирането на банковата система, като е разпращало есемеси и имейли до свои клиенти, приканвайки ги да си изтеглят парите от няколко банки, защото били несигурни, и да инвестират в дружеството. Не стана ясно обаче дали зад дружеството стои поръчител, както и каква е връзката с паниката около Първа инвестиционна банка, при условие, че "Глобал Маркетс" е призовавал в съобщенията си да се теглят пари от други банки, но не и от ПИБ.

От КФН обясняват още, че основанията да започнат отнемането на лиценза на дружеството са "констатираните системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ)".

От 2010 г. досега КФН е извършила различни проверки на дейността на ИП "Глобал Маркетс” ООД, вследствие на които са съставени близо 120 акта за установяване на административно нарушение, продължава съобщението от финансовия регулатор.

КФН изброява констатираните нарушения - извършване на неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на парични средства на клиенти при сключване на сделки за собствена сметка на ИП; неспазване на основополагащи принципи, регламентиращи дейността на инвестиционните посредници, заложени в ЗПФИ и актовете по прилагането му - да действа честно, справедливо и като професионалист в съответствие с най-добрите интереси на своите клиенти; неспазване на издадения от КФН лиценз, а именно ИП „Глобал Маркетс” ООД е сключвал сделки за собствена сметка, без да има право да извършва такава инвестиционна дейност.

На инвестиционния посредник са били отправени 42 препоръки.

От КФН съобщават още, че "по случая с “Глобал Маркетс” регулаторът си сътрудничи с компетентните институции в България, включително прокуратурата, ДАНС, Националната агенция за приходите и др., активно обменя и надзорна информация за инвестиционния посредник и с отговорните органи на Дания, Полша и Словакия, страни, където "Глобал Маркетс" е имал дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес