Финансовото министерство е прехвърлило парите за военни кораби към 2021 година

Сделката малко ще се забави, но МО очаква да има договор през ноември

Сн. БГНЕС

Финансовото министерство е прехвърлило разходите за покупката на два нови кораба за следващата година и това малко ще забави подписването на договора. Въпреки това военното министерство смята, че сделката за около 1 млрд. лева ще бъде подписана в първите две седмици на ноември, обясни зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков. 

Преди дни министерството е получило известие от финансовото министерство, че предвидените в централния бюджет 171 млн. лева за проекта трябва да бъдат препланирани за 2021 година. 

Правителството планира да изплати проекта разсрочено за 9 години. 

Наложената промяна ще доведе до още един кръг преговори с избраната за изпълнител германска компания "Люрсен" (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), но договорът ще е факт между 1 и 15 ноември, каза Величков.

Предстои военният министър Красимир Каракачанов да вкара и доклада за проекта в Министерския съвет.

Поръчката ще бъде изпълнена от "Люрсен"  а подизпълнител се очаква да бъде варненската корабостроителница "МТГ Делфин". Планира се и двата кораба да бъдат построени в България.

Вторият голям проект за придобиването на нови бронирани машини за около 1.5 млрд. лева се движи далеч по-бавно. 

Величков съобщи, че той е на етап отваряне на офертите на двете допуснати компании -  Patria (Финландия) и на мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG. 

Проектът се движи много бавно и едва ли може да се реализира в мандата на това правителство. 

Величков смята обаче, че пролетта може да има договор. 

По информация на Меdiapool има вероятност той да бъде растартиран и реализиран по друг модел - с междуправителствени преговори за определена машина.

Величков обаче каза, че продължава работата по сегашния проект. Предстои да бъдат сравнявани предложенията на двете фирми. 

МО иска да закупи 150 машини – 90 бойни и 60 спомагателни, за 1.46 млрд. лева с ДДС, като проектът закъсня сериозно заради дългите разправии около техническите изисквания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?