Финансовото министерство е прехвърлило парите за военни кораби към 2021 година

Сделката малко ще се забави, но МО очаква да има договор през ноември

Сн. БГНЕС

Финансовото министерство е прехвърлило разходите за покупката на два нови кораба за следващата година и това малко ще забави подписването на договора. Въпреки това военното министерство смята, че сделката за около 1 млрд. лева ще бъде подписана в първите две седмици на ноември, обясни зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков. 

Преди дни министерството е получило известие от финансовото министерство, че предвидените в централния бюджет 171 млн. лева за проекта трябва да бъдат препланирани за 2021 година. 

Правителството планира да изплати проекта разсрочено за 9 години. 

Наложената промяна ще доведе до още един кръг преговори с избраната за изпълнител германска компания "Люрсен" (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), но договорът ще е факт между 1 и 15 ноември, каза Величков.

Предстои военният министър Красимир Каракачанов да вкара и доклада за проекта в Министерския съвет.

Поръчката ще бъде изпълнена от "Люрсен"  а подизпълнител се очаква да бъде варненската корабостроителница "МТГ Делфин". Планира се и двата кораба да бъдат построени в България.

Вторият голям проект за придобиването на нови бронирани машини за около 1.5 млрд. лева се движи далеч по-бавно. 

Величков съобщи, че той е на етап отваряне на офертите на двете допуснати компании -  Patria (Финландия) и на мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG. 

Проектът се движи много бавно и едва ли може да се реализира в мандата на това правителство. 

Величков смята обаче, че пролетта може да има договор. 

По информация на Меdiapool има вероятност той да бъде растартиран и реализиран по друг модел - с междуправителствени преговори за определена машина.

Величков обаче каза, че продължава работата по сегашния проект. Предстои да бъдат сравнявани предложенията на двете фирми. 

МО иска да закупи 150 машини – 90 бойни и 60 спомагателни, за 1.46 млрд. лева с ДДС, като проектът закъсня сериозно заради дългите разправии около техническите изисквания.

Споделяне

Още по темата

Още от България