Финансовото министерство на САЩ: Един от всеки 12 хил. долара е фалшив

Един долар от всеки 12 хиляди долара в света е фалшив – или общо 61 млн. банкноти, предаде БТА в четвъртък, като се позова на Франс прес.

Начело на списъка със страните, които фалшифицират долари, са Колумбия и Северна Корея, се казва в цитирания от АП доклад на финансовото министерство на САЩ, на специалните им служби и на Управлението за федералния резерв.

В България, която беше един от най-големите производители на фалшиви долари, фалшификаторите са се пренасочили към подправяне на евро, съобщи ББС, позовавайки се на същия доклад.

Около 450 млрд. долара от общо 750 млрд. долара в обращение, са извън САЩ.

"От около 750 млрд. долара под формата на банкноти, които са били в обращение в края на 2005 г., фалшивите, според спецслужбите, банкноти са около 61 милиона", се уточнява в доклада, цитиран от Франс прес.

Съотношението е същото като изчисленото в предишното издание на доклада от 2003 година.

"Фалшивите пари не са проблем на американската икономика като цяло", твърдят авторите на доклада, които обаче призовават към повече бдителност.

Работата на фалшификаторите е улеснена от усъвършенстваните технически средства за копиране на банкноти. "Качеството на фалшивите долари, произведени с помощта на цветни принтери или на евтини персонални компютри, се повишава", се казва още в доклада.

В Колумбия са били създадени около 15% от фалшивите банкноти в обращение през 2005 година. 

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?