Кабинетът разпредели 259 млн. лв. от бюджетната актуализация

Финансовото министерство получава 5 млн. лв. да довърши магистрала "Марица"

Финансовото министерство получава 5 млн. лв. да довърши магистрала "Марица"

Финансовото министерство получава допълнителни 5 млн. лв. за довършването на магистрала "Марица" и митническия терминал в Свиленград. Министерският съвет получава още 5 млн. лв. отгоре за разплащане с доставчици и за консумативи. Министерството на транспорта пък няма да харчи допълнителните 3.6 млн. лв. за мотокрос, а за ремонт на държавни спортни училища. Това са промените от преразпределението на допълнителните близо 258.7 млн. лв. от актуализацията на бюджета спрямо първоначално обявения вариант на финансовото министерство.

За разплащане на просрочени задължения на държавата към бизнеса са предвидени 116.1 млн. лв., а останалата част са за социални мерки, подкрепа на гражданите и насърчаване на бизнеса, каза финансовият министър Петър Чобанов в сряда.

Близо 259 млн. лв. се разпределят между 11 министерства, чийто недостиг на средства се оценява на около 500 млн. лв., отбеляза той. По думите му направен е опит за оптимално разпределение на ресурса според нуждите.

Ако към края на ноември не успеят да изхарчат парите, ведомствата са задължени да уведомят финансовото министерство, за да може с тях да се покрият други нужди.

Военно-медицинска академия (ВМА), която има най-големи задължения към бизнеса, не получава нищо от актуализацията на бюджета. Това е предизвикало оживен дебат по време на правителственото заседание. По думите на министър Чобанов ВМА има проблеми с финансовото си управление. Докато не бъдат предприети мерки за преструктуриране на ВМА и план за финансово оздравяване, пари там няма да се наливат, каза той и отбеляза, че дълговете на ВМА продължават да се увеличават.

Най-много пари за социално подпомагане

Без промяна най-много средства се насочват към Министерството на труда и социалната политика – 40 млн. лв. за подпомагане на социално слабите.

След тях се нарежда Министерския съвет, където парите са увеличени с 5 млн. лв. и общите допълнителни средства стават общо 31.3 млн. лв . Основната част от тях – 23.3 млн. лв. са за изплащане на софтуерната осигуровка на програмни продукти на "Майкрософт" по договор от 2012 г. Три милиона са за изградените още през 2008 г. оптично-кабелно трасе към Силистра, Габрово, Кърджали, Видин и Смолян. За разплащане към доставчици са предвидени 2 млн. лв., а за апаратура и консумативи – още 3 млн. лв.

Другата голяма сума от 30 млн. лв. се насочва към бюджета на Министерството на отбраната. Средствата са за освобождаване на честоти от военните във връзка с втория етап от цифровизацията на ефира, както и за освобождаване на честоти за изграждане на мобилни комуникации за жп транспорта.

Ведомството с най-голям бюджет от над 1 млрд. лева - МВР ще получи 25 млн. лв. от актуализацията на бюджета. От тях 10 млн. лв. са за разплащане с доставчици, а останалите 15 млн. лв. са за доставка на гориво и материали.

Министерството на правосъдието получава 10 млн. лв. От тях 8.5 млн. лв. отиват за изплащане на допълнителен труд на надзирателите в затворите, които заплашиха със стачка. Останалите 1.5 млн. лв. са за забавени от месеци възнаграждения на служебните адвокати и отказа им да защитават бедните без пари.

По бюджета на Министерството на здравеопазването се отпускат 8 млн. лв. за покриване на капиталови разходи на болниците. Здравният министър Таня Андреева се надяваше на поне 5 млн. лв. от актуализацията на бюджета за болниците.

Първоначално предвидените 3.6 млн. лв. за федерацията за мотокрос за световни и европейски шампионати, сега са трансформирани в ремонт на държавни спортни училища.

Министерството на околната среда получава 3.3 млн. лв. за разплащане на стари задължения по предприсъединителната програма ИСПА, която приключи в края на 2010 г.

Министерството на външните работи получава 1.335 млн. лв. за изплащане на данъчни задължения свързани с мисията ни в Берлин.

Останалите половин милион лева се отпускат на БАН за финансиране на централната библиотека на учените.

За намалената цена на тока – 85.6 млн. лв.

По бюджета на Министерството на икономиката се превеждат допълнително 85.6 млн. лв. Средствата идват от продажбата на парникови емисии и са за компенсация на намалената цена на тока от 1 август с 4.5%

На държавен фонд "Земеделие" се отпускат 15 млн. лв. От тях 11.5 млн. лв. са за подпомагане на тютюнопроизводителите, а останалите за производителите на плодове и зеленчуци.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес