Финансовото министерство при Орешарски с принос за колапса в отбраната

Финансовото министерство при Орешарски с принос за колапса в отбраната
"Всичко, което е поискал бившият министър на отбраната, му е дадено с много лека ръка и с голямо великодушие от Министерство на финансите, което ние сега не срещаме по никакъв начин от сегашния състав на министерството. Така и трябва да бъде, защото главната роля на министерството е да контролира финансовите потоци". Това коментира зам.-военният министър Аню Ангелов пред БНТ в четвъртък.

Според Ангелов не е пресилено да се говори за фалит на Министерството на отбраната. Аню Ангелов уточни обаче, че министерството няма проблеми с изплащането на заплатите и командировъчните за военнослужещите в мисии зад граница, а с плащането на членския внос в НАТО по линия на военния бюджет, на обезщетения на напускащите военнослужещи, както и на командировъчните на представителите ни в щабовете на НАТО.

Ангелов съобщи, че към 30 ноември МО дължи 195 милиона лева към различни доставчици, а военният министър съобщи наскоро, че до края на годината се очаква дълговете да стигнат 350 млн. лева.

Бившият министър на отбраната Николай Цонев е поискал за сметка на месечните лимити по 20 милиона лева за пет месеца напред, които не са били изхарчени по предназначение за изплащане на договорите за модернизацията на армията. Така до края на юли са изразходвани 75% от годишния бюджет на Министерството на отбраната.

Ангелов посочи още, че според правителствено постановление изтегляне на месечни лимити от следващи месеци може да се прави само при непредвидени обстоятелства и внезапно възникнали извънредни ситуации, каквито в началото на годината не е имало.

"Точно тези средства на практика на нас не ни достигат, за да посрещнем текущата издръжка на войските", посочи Ангелов.

"Освен това, с доста популисткото решение на МС да се отпуснат 45 милиона за жилища на военнослужещи, в същия момент са отнети 57 милиона за капиталови разходи, именно за плащане на тези вертолети, самолети, които са доставени за модернизация на въоръжените сили. Въобще, бюджетът е бил управляван по един невъобразим начин", посочи Ангелов.

Той уточни, че Министерството на финансите все пак не е било съгласно с увеличаването на заплатите на военнослужещите с 20% от 1 януари 2009 година, а само на 5-процентен ръст. В крайна сметка обаче заплатите са вдигнати с допълнителна заповед на министъра на отбраната.

Ангелов съобщи, че МО ще предложи промени в Закона за държавната собственост, за да можем да има по-голяма гъвкавост по отношение на разпореждането с имотите с отпаднала необходимост.

Според закона държавна собственост се продава на цена формирана от данъчната оценка плюс 40%, като вероятно с предложената промяна ще се допусне и по ниска цена предвид кризата на пазара.

МО ще предложи на МС и стратегия за тези имоти, според която някои ще бъдат отдадени на общините, други - на областните управители, а част от имотите ще бъдат продадени.

Споделяне

Още по темата

Още от България