В отговор на Дянков до депутата Ваньо Шарков:

Финансовото министерство с бонуси за 55 млн. лв.

Служителите в системата на Министерството на финансите са получили бонуси в размер 55 милиона лева за миналата година, съобщи в петък пред журналисти депутатът от "Синята коалиция" Ваньо Шарков. Той показа официален отговор от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

В системата на министерството работят 11 556 души – в централната администрация, НАП, агенция "Митници", Държавната финансова инспекция, Държавната комисия по хазарта и Агенцията за одит на средствата от ЕС. Средният месечен бонус на тези служители е бил около 400 лева.

Допълнителното материално стимулиране (ДМС), станало известно като бонуси, се определя от прекия ръководител на базата на допълните приходи, осъществени от НАП, митниците или комисията по хазарта. Парите за разпределяне са до 10% от тези приходи и се разпределят след одобрение на финансовия министър. Самото определяне на ДМС става от преките административни ръководители на базата на критерии, утвърдени отново от министъра.

Допълнителните възнаграждения извън заплатата на висшите министерски служители във финансовото министерство са шокиращо високи при предишните двама финансови министри. Наяве излезе, че бившият финансов зам.-министър в две правителства Кирил Ананиев е вземал над 400 хил. лв. годишно, които е дарявал. В медиите излезе и информацията, че зам.-министърът по време на финансовия министър Милен Велчев Атанас Кацарчев за девет месеца на поста е взел допълнително над 900 хил. лв. По това време обаче заместниците на финансовия министър участваха в бордовете на редица държавни фирми, откъдето получаваха сериозни възнаграждения. По същия начин допълнителни суми вземаха всички членове на политическите кабинети на министрите на финансите.

В писмото до Шарков министър Дянков обяснява, че с приемането на промените в Закона за държавния служител ще отпадне и възможността за раздаване на бонуси.

Вицепремиерът не забравя да отбележи, че възможността за допълнително материално стимулиране на Министерството на финансите е била регламентирана в Закона за данъчната администрация, приет по време на правителството на Филип Димитров. По това време финансов министър е бил Иван Костов, подсеща Дянков, в случай, че Ваньо Шарков като депутат от СДС е забравил.

Темата за бонусите доминираше в дневния ред на Народното събрание и в петък. В отговор на въпрос в рамките на парламентарния контрол правосъдният министър Диана Ковачева съобщи, че през 2011 година в Агенцията по вписванията са раздадени бонуси за 1.88 млн. лева.

През април 2011 година на заместник-министрите в Министерството на правосъдието са изплатени ДМС по 23 200 лв. Единствено бившият заместник правосъден министър Христо Ангелов, който отговаряше за затворите, е върнал средствата.

Ковачева допълни, че предшественичката ѝ Маргарита Попова не е получавала никакви суми под формата на допълнително материално стимулиране през 2011 година. През 2009 и 2010 година не са изплащани средства за допълнително материално стимулиране на министри и зам.-министри с пари от приходите на Агенцията по вписванията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?