Финансовото министерство силно оряза мераците за пари на ВСС

Финансовото министерство силно оряза мераците за пари на ВСС

Финансовото министерство е орязало с над 80 милиона лева искания за бюджет на съдебната власт за 2015 година, представени от Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи сайтът ”Правен свят”.

Така за поредна година се получава сериозно разминаване между исканията на ВСС и сумата, която е склонна да даде изпълнителната власт. Окончателното решение се взима от Народното събрание.

ВСС настоява разходите за системата да са общо 543.7 млн. лв., което е с над 110 милиона лева повече от бюджета за тази година. Съдебната власт обаче бе силно недофинансирана и се наложиха корекции, които вдигнаха сумата с 20 милиона лева. Министерството на финансите залага 460 млн. лв. за 2015 година, което точно толкова, колкото съдебната власт ще получи общо през 2014-та.

Най-сериозно намаление на средствата ще има в бюджета на прокуратурата. Според разчетите на ВСС през следващата година прокуратурата се нуждае от над 200 млн. лв., а Министерството на финансите ги изчислява като около 178 млн. лв.

Намаление ведомството е предвидило и за бюджета на ВСС. Оттам настояват за 30 млн. лв. допълнително, но от финансите предлагат да им бъдат отпуснати близо 12 млн. лв. По-малко от министерството предвиждат и за съдилищата - вместо исканите около 260 млн. лв. са предвидени  240 млн.лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България