Финансовото министерство сви прогнозата си за ръста на икономиката

Няма да се случат заложените в бюджет' 2014 очаквания за ръст на икономиката от 1.8%, които дори бяха повишени през пролетта до 2.1%. Министерство на финансите ревизира прогнозите си и намали растежа на 1.5% до 81.4 млрд. лв. брутен вътрешен продукт (БВП).

За следващата година очакванията са дори още по-ниски – 1.2% ръст. Едва през 2016 и 2017 г. те ще живне съответно с 2% и 2.5% от БВП. Това е посочено в есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите.

Основната причина за ревизията на прогнозите надолу е дефлацията от 1.1 %, която се дължи на свитото потребление и намалението на цените при някои стоки и услуги. През септември страната ни беше първа в Европейския съюз с най-голямо понижение на цените на живота.

Негативна роля за намаляване на растежа играе и по-слабият износ спрямо очаквания. При заложен ръст на износа на стоки и услуги от 6.9%, три месеца преди края на годината перспективите се оценяват на едва 2.5%. Експертите на министерството са построили очакванията си върху цена на петрола от 107.2 долара за барел, като в момента тя е между 80 и 85 долара за барел на международните пазари, което също оказва влияние на икономиката.

Есенният преглед на финансовото министерство за макроикономическите показатели е положителен само относно намаляването на безработицата. Очаква се тя да бъде около 11.8% през тази година, което е с един процентен пункт по-добре от пролетната прогноза. Плановете са през следващите три години броят на хората без работа постепенно да намалява, като достигне 10.2% през 2017 г.

Редица международни институции също ревизираха в посока надолу очакванията си за българската икономика. Международният валутен фонд промени прогнозата си за растежа от 1.6% на 1.4% за 2014 г., Световната банка очаква 1.7% ръст на българската икономика. Най-оптимистична е прогнозата на "Стандарт енд Пуърс" за увеличение от 1.9%.

Споделяне

Още от Бизнес